VIDEO Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ lansează astăzi albumul de şansonete „Paris, mon amour“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatrul-national-de-opereta-ion-dacian-lanseaza-astazi-albumul-de-sansonete-paris-mon-amour/

Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ lansează astăzi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45), albumul de şansonete „Paris, mon amour“. Acesta este un CD audio care include celebrele piese din spectacolul-colaj cu acelaşi titlu din repertoriul teatrului.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian“ lansează astăzi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45), albumul de șansonete „Paris, mon amour“. Acesta este un CD audio care include celebrele piese din spectacolul-colaj cu același titlu din repertoriul teatrului.

Cele 21 de șansonete, reorchestrate și rearanjate de maestrul Lucian Vlădescu, prim dirijor al Orchestrei Teatrului Național de Operetă, beneficiază de interpretarea unora dintre cei mai cunoscuți soliști ai Operetei, cu acompaniamentul Orchestrei și Corului instituției.

Un proiect inedit

Albumul „Paris, mon amour“ reprezintă o premieră în România, fiind primul proiect de acest tip inițiat de o instituție muzicală din România, care are ca scop accesibilizarea spectacolului muzical, prin difuzarea, pe suport audio, a pieselor muzicale interpretate în spectacol.

Am vrut să aduc pe scena un Paris cu parfum de epocă, cel pe care îl vedem în fotografiile sepia, un amestec de superfluu cu profund, de grotesc cu apetisant, de fermecător și inaccesibil uneori, un oraș al damelor ușoare, al mahalalei cu ștaif și al amestecului dintre real și turistic… Cât despre personaje, ele sunt construite în funcție de situația pe care muzica, frazarea muzicală și uneori versurile o presupun. Sunt adăugate frânturi de viață și sunt aduși în fața spectatorilor reprezentanți ai unor tagme, ai unor zone și ai unor mentalității.

Răzvan Ioan Dincă,
regizor

Prima lansare oficială

Evenimentul din data de 10 iulie este prima lansare oficială a albumului cu muzică din spectacolul „Paris, mon amour” în București, un eveniment similar având loc în luna mai a acestui an, în cadrul microstagiunii susținute de Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” la Târgu Mureș.

Spectacolul „Paris, mon amour” este una dintre cele mai de succes producții ale instituției, jucată până acum în peste 10 orașe din țară în fața a mii de spectatori. Construit pe structura unui colaj din momente muzicale diferite, „Paris, mon amour” imaginează o lume a Parisului de toate zilele, dar și a Parisului curtezanelor, a florăreselor, a micilor comercianți de stradă și a îndrăgostiților de pretutindeni.

O premieră eveniment

Premiera spectacolului a avut loc în aprilie 2010 în Foaierul Teatrului Național de Operetă, amenajat sub forma unei cafenele pariziene, în care spectatorii, așezați la mese, puteau servi un pahar de șampanie și o tartă cu caviar pentru a savura într-un mod cât mai plăcut atmosfera boemului Paris.

Foto credit: Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului