VIDEO „The Rambler“ a câştigat marele trofeu al Festivalului de Film Horror şi Fantastic de la Biertan
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-the-rambler-a-castigat-marele-trofeu-al-festivalului-de-film-horror-si-fantastic-de-la-biertan/

„Hoinarul/ The Rambler”, de Calvin Lee Reeder, a câştigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” de la Biertan (Sibiu).

Un articol de Corina Vladov|20 august 2013

„Hoinarul/ The Rambler”, de Calvin Lee Reeder, a câştigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” de la Biertan (Sibiu).

Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul eveniment din România dedicat cinemaului de gen, a inclus proicţii de filme – în sală şi în aer liber -, expoziţii şi concerte, la care au participat circa 5.000 de persoane.

„Hoinarul/ The Rambler“, cel de-al doilea lungmetraj al americanului Calvin Lee Reeder, a câştigat trofeul „Lună Plină” 2013 pentru cel mai bun film. Juriul şi-a motivat decizia spunând că este „un film care explorează necunoscutul şi-şi poartă spectatorii într-o călătorie misterioasă, întunecată şi imprevizibilă; un film intelectual în complexitatea sa, care are o viziune curajoasă şi se petrece într-un univers cu totul unic”.

Totodată, juriul a acordat o menţiune specială peliculei „Citadela/ The Citadel”, în regia irlandezului Ciaran Foy, „un film foarte personal a cărui acţiune se desfăşoară într-un mediu urban claustrofobic, un film care evidenţiază latura întunecată a societăţii moderne şi care reuşeşte să transmită cu succes publicului spaimele foarte reale ale regizorului”.

Juriul festivalului „Lună Plină” 2013 a fost format din Kristina Buozyte, scenarist şi regizor al filmului „Aurora/ Vanishing Waves”, difuzat la evenimentul de la Biertan în secţiunea Tenebre şi premiat cu Melies d’Or 2012 pentru cel mai bun lungmetraj european fantastic al anului, Christian Hallman, regizor, producător şi selecţioner al Festivalului Fantastic de la Lund, şi Tomaz Horvat, director artistic al Festivalului Fantastic Grossmann.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost decis prin votul publicului, revenind filmului „Somn-muncă/ Sleepworking”, în regia britanicului Gavin Williams.

Totodată, spectatorii au decis cel mai popular film din competiţia de lungmetraj – „Călător în timp/ Safety Not Guaranteed”, în regia americanului Colin Trevorrow, premiat pentru scenariu la Festivaul Sundance şi Independent Spirit Awards.
Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” de la Biertan este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi s-a desfăşurat în perioada 14 – 18 august.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.

15
/10
/20

Ediția #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production dar și on-air, pe Radio Guerrilla.

13
/10
/20

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

09
/10
/20

Cel mai nou film semnat de Marian Crișan, BERLINER, a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 și 8 octombrie.

08
/10
/20

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest organizează, în perioada 9-15 noiembrie, o amplă retrospectivă dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone.

07
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Babyteeth” (2019), debutul în cinema al regizoarei australiene Shannon Murphy, are o premisă care poate stârni scepticism: o fată bolnavă de cancer, ai cărei părinţi au o relaţie în criză, se îndrăgosteşte de un traficant de droguri ceva mai mare. Însă regia nu doar că salvează scenariul, dar îl transformă într-un film proaspăt.