VIDEO Thriller politic cu Robert Redford, în weekend la Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-thriller-politic-cu-robert-redford-in-weekend-la-cinepolitica/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica îşi aşteaptă spectatorii sâmbătă şi duminică, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez, cu câteva filme de neratat.

Un articol de Andrada Văsii|5 aprilie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica îşi aşteaptă spectatorii sâmbătă şi duminică, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez, cu câteva filme de neratat.

Ziua de sâmbătă, 6 aprilie, la Elvira Popescu, îi este rezervată programului special „Insuportabila memorie“, care se întoarce la momente delicate sau tragice din istorie.

Programul special va începe la 14.30 cu „Examenul” / „A vizsga”, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi denunţe între ei.

Va urma, de la 16.30, „Pe scurt, despre politică“, o mini-secțiune care adună şase dintre cele mai importante filme scurte cu tematică politică din ultimii ani, alese de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival şi membru al juriului Cinepolitica.

Descendenţii naziştilor

Despre comerțul cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel, va vorbi, de la 18.30, documentarul „Evrei de vânzare”, de Radu Gabrea. De la 20.00, va fi proiectat „Copiii lui Hitler” / „Hitler’s Children”, în regia lui Chanoch Ze’evi, un documentar pătrunzător despre soarta descendenţilor celor mai importanţi oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess.

 

La Cinema Studio, ziua de sâmbătă, 6 aprilie, aduce două dintre cele mai aşteptate titluri din festival. De la 18.00, va rula, în premieră în România, propunerea Argentinei la Oscar – „Copilărie clandestină”/ „Infancia clandestina”, filmul semi-autobiografic al lui Benjamín Ávila. Este povestea unei familii care, după ani buni de exil, revine în Argentina sub identităţi false ca să lupte împotriva juntei militare ce conduce ţara. Filmul va fi reluat duminică, la Cinema Studio, de la 17.00.

De la ora 20.00, la Cinema Studio, cinefilii vor avea şansa să vadă, în premieră, şi filmul propus de Australia la Oscar: „Lore” (foto), în regia lui Cate Shortland, o dramă intensă despre o adolescentă care îşi conduce fraţii mai mici printr-o ţară devastată de război. Pentru a supravieţui, Lore trebuie să-i acorde încrederea sa unei persoane pe care fusese învăţată s-o urască şi, totodată, să se confrunte cu partea sa întunecată. „Lore” va fi proiectat şi duminică, la Studio, de la ora 15.00.

Thriller politic marca Robert Redford

Cinepolitica se încheie duminică, 7 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu ceremonia de premiere a câştigătorilor şi cu premiera națională celui de-al 9-lea film regizat de Robert Redford, „The Company You Keep”/ „Spune-mi cu cine te însoțeşti”.

Un thriller politic antrenant, cel mai recent film cu şi de Robert Redford, care a apelat la o distribuţie de milioane, chestionează legitimitatea utilizării violenţei în lupta împotriva violenţei, precum şi problema asumării responsabilităţii, chiar şi după decenii. Pe afiş, nume ca Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Brendan Gleeson, Anna Kendrick, Stanley Tucci, Sam Elliott, Terrence Howard, Richard Jenkins şi Chris Cooper.

Programul complet poate fi consultat aici

Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf vinde tichete doar pentru proiecțiile sale – la prețul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi şi studenți, tariful este 7 lei.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.