VIDEO Thriller politic cu Robert Redford, în weekend la Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-thriller-politic-cu-robert-redford-in-weekend-la-cinepolitica/

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica îşi aşteaptă spectatorii sâmbătă şi duminică, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez, cu câteva filme de neratat.

Un articol de Andrada Văsii|5 aprilie 2013

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica îşi aşteaptă spectatorii sâmbătă şi duminică, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez, cu câteva filme de neratat.

Ziua de sâmbătă, 6 aprilie, la Elvira Popescu, îi este rezervată programului special „Insuportabila memorie“, care se întoarce la momente delicate sau tragice din istorie.

Programul special va începe la 14.30 cu „Examenul” / „A vizsga”, în regia lui Péter Bergendy, un thriller despre spionii maghiari care, după revoluţia eşuată din 1956, pentru a-şi demonstra loialitatea faţă de cauza comunistă, au fost nevoiţi să se spioneze şi denunţe între ei.

Va urma, de la 16.30, „Pe scurt, despre politică“, o mini-secțiune care adună şase dintre cele mai importante filme scurte cu tematică politică din ultimii ani, alese de Massimilliano Nardulli, director artistic al Brest European Short Film Festival şi membru al juriului Cinepolitica.

Descendenţii naziştilor

Despre comerțul cu fiinţe umane pe care statul comunist l-a practicat decenii la rând, în special cu Germania şi Israel, va vorbi, de la 18.30, documentarul „Evrei de vânzare”, de Radu Gabrea. De la 20.00, va fi proiectat „Copiii lui Hitler” / „Hitler’s Children”, în regia lui Chanoch Ze’evi, un documentar pătrunzător despre soarta descendenţilor celor mai importanţi oficiali ai regimului nazist, cei cu nume ca Goering, Himmler, Hoess.

 

La Cinema Studio, ziua de sâmbătă, 6 aprilie, aduce două dintre cele mai aşteptate titluri din festival. De la 18.00, va rula, în premieră în România, propunerea Argentinei la Oscar – „Copilărie clandestină”/ „Infancia clandestina”, filmul semi-autobiografic al lui Benjamín Ávila. Este povestea unei familii care, după ani buni de exil, revine în Argentina sub identităţi false ca să lupte împotriva juntei militare ce conduce ţara. Filmul va fi reluat duminică, la Cinema Studio, de la 17.00.

De la ora 20.00, la Cinema Studio, cinefilii vor avea şansa să vadă, în premieră, şi filmul propus de Australia la Oscar: „Lore” (foto), în regia lui Cate Shortland, o dramă intensă despre o adolescentă care îşi conduce fraţii mai mici printr-o ţară devastată de război. Pentru a supravieţui, Lore trebuie să-i acorde încrederea sa unei persoane pe care fusese învăţată s-o urască şi, totodată, să se confrunte cu partea sa întunecată. „Lore” va fi proiectat şi duminică, la Studio, de la ora 15.00.

Thriller politic marca Robert Redford

Cinepolitica se încheie duminică, 7 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu ceremonia de premiere a câştigătorilor şi cu premiera națională celui de-al 9-lea film regizat de Robert Redford, „The Company You Keep”/ „Spune-mi cu cine te însoțeşti”.

Un thriller politic antrenant, cel mai recent film cu şi de Robert Redford, care a apelat la o distribuţie de milioane, chestionează legitimitatea utilizării violenţei în lupta împotriva violenţei, precum şi problema asumării responsabilităţii, chiar şi după decenii. Pe afiş, nume ca Shia LaBeouf, Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Brendan Gleeson, Anna Kendrick, Stanley Tucci, Sam Elliott, Terrence Howard, Richard Jenkins şi Chris Cooper.

Programul complet poate fi consultat aici

Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf vinde tichete doar pentru proiecțiile sale – la prețul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi şi studenți, tariful este 7 lei.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.