VIDEO Tudor Jurgiu, premiul al III-lea la Cannes, în secţiunea Cinéfondation
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-tudor-jurgiu-premiul-al-iii-lea-la-cannes-in-sectiunea-cinefondation/

Tudor Cristian Jurgiu a fost recompensat cu Premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul „În acvariu“.

Un articol de Corina Vladov|24 mai 2013

Tudor Cristian Jurgiu a fost recompensat cu Premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul „În acvariu“, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

Filmul românului a fost depăşit de scurtmetrajul „Needle“, regizat de studenta de origine iraniană Anahita Ghazvinizadeh, care a luat premiul I şi de scurtmetrajul „En attendant le degel“, al belgiencei Sarah Hirtt.

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. În selecția Cinéfondation au fost alese 18 filme, din cele 1.550 de producții trimise comisiei, din 277 de școli din întreaga lume.

Tudor Jurgiu a câştigat premiul al III-lea la egalitate cu slovacul Matus Vizar.

„În acvariu/ In the Fishtank“, de Tudor Jurgiu, a rulat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT (10 – 14 aprilie) din Capitală. Filmul spune povestea unui cuplu – George şi Cristina. Aceştia încearcă să se despartă, dar nu par să reuşească.

Tudor Cristian Jurgiu s-a născut în 1984, la Mediaş. A absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, secţia regie de film şi TV, în 2009. A regizat trei scurtmetraje şi un documentar în timpul şcolii.

În 2009 a realizat scurtmetrajul „Nunta lui Oli“, care a câştigat câteva premii, printre care trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds. Debutul său în lungmetraj, „Câinele japonez“ (foto jos), cu Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu în distribuţie, este programat să apară pe marile ecrane în 2013.

Foto: Cinemagia

19
/02
/16

Regizorul de film Cristi Puiu a participat, miercuri seară, la campania "Librar pentru o zi", organizată de Librăria Bizantină din Bucureşti, unde le-a recomandat cititorilor mai multe volume, declarând că vede cărţile ca pe "nişte pietre pe care calci pentru a traversa un pârâu".

18
/02
/16

Maşina de cusut Ileana. Tenişii de Drăgăşani. Bicicleta Pegas şi motoreta Mobra. Salteaua Relaxa. Becul de Fieni. Sunt personajele centrale din „Metrobranding” (2010), un documentar despre obiecte care pot stârni nostalgii şi despre câţiva dintre oamenii care le-au produs.

18
/02
/16

Ceaikovski, Glinka, Rimski-Korsakov, Rahmaninov. Altfel spus, seară de romanțe rusești dedicate operei lui K.I. Șuljenko. Evenimentul va avea loc pe 11 martie, de la ora 17:30, la Centrul Rus de Știință și Cultură.

18
/02
/16

Fúsi e un bărbat de 43 de ani. Timid, introvertit, Fusi habar nu are cum funcționează lumea reală. Plăcerea lui cea mai mare este să stea noaptea în mașină și să sune la postul de radio local pentru a cere piesele preferate. Își petrece serile de vineri la un restaurant thailandez, unde comandă mereu același fel de mâncare. – Aceasta este, pe scurt, povestea din Un munte de virginitate, un film care poate fi vizionat la cinema din 18 martie.

18
/02
/16

În urmă cu 140 de ani, pe 19 februarie 1876, se năştea, la Hobiţa, cel pe care celebra Peggy Guggenheim îl descria ca fiind „jumătate zeu, jumătate ţăran” – marele Constantin Brâncuși. Cu prilejul acestei aniversări importante din calendarul artei moderne, Institutul Cultural Român din Londra organizează, la sediu, un eveniment chiar în ziua nașterii sale, care își propune să pună în valoare mai ales conexiunile britanice ale marelui sculptor.

18
/02
/16

O seară de muzică  vocală barocă este încă o raritate în peisajul vieţii muzicale româneşti.  Este un domeniu accesibil doar celor iniţiaţi, vocal şi stilistic, într-un univers sonor şi expresiv cu totul special. Stagiunea de marţi seara de la Ateneu vă oferă un astfel de recital pe 23 februarie, de la ora 19.oo.

18
/02
/16

Constantin Brâncuşi şi-a petrecut o bună parte din viaţă la Paris. În 1928, Nicolae Titulescu primea, pe malul Senei, o „lecție de Brâncuși”. Genialul sculptor s-a născut într-o zi de 19 februarie (1876), la Hobiţa, în județul Gorj.

18
/02
/16

Într-o zi de 18 februarie se năştea Nikos Kazantzakis, cel mai important și mai tradus scriitor grec al secolului XX. A fost nominalizat de câteva ori la Premiul Nobel și a devenit cunoscut în 1964, după lansarea filmului Zorba grecul, ecranizarea romanului său din 1947, Alexis Zorbas. Tot într-o zi de 18 februarie avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act "Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, în interpretarea actorilor Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.

17
/02
/16

Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, va prezenta documentare şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”. Primul program din acest ciclu - „Brâncuşi, sculptorul luminii” - va putea fi urmărit vineri, de la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+.

17
/02
/16

Trio-ul PRO ARTE revine în faţa publicului meloman cu un program alcătuit integral din lucrări semnate Ludwig van Beethoven, pe 20 februarie, la Ateneul Român.

17
/02
/16

Filmările la al optulea film din saga "Star Wars" au început, zilele trecute, în Marea Britanie. Filmările vor continua în luna martie în Croația, iar lansarea peliculei este prevăzută să aibă loc în 15 decembrie 2017.

17
/02
/16

"Sitaru, susținut de o distribuție remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu își judecă niciunul dintre personaje și semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei. Cel mai probabil, filmul va genera multiple dezbateri", scrie Le Figaro despre Ilegitim, pelicula care a avut premiera mondială la sfârșitul săptămânii trecute, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (11-21 Februarie).