VIDEO Ultimul film al lui Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi difuzat în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ultimul-film-al-lui-bela-tarr-calul-din-torino-va-fi-difuzat-in-premiera-la-pro-cinema/

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediţia din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de |26 aprilie 2013

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, câștigător al Marelui premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Berlin, în 2011, „Calul din Torino“ (,,A torinoi lo”) va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediția din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Izbitor de frumos pe de-o parte și copleșitor de profund pe de altă parte, „Calul din Torino“, despre care regizorul maghiar Bela Tarr spune că este ultimul său film, este deopotrivă simplu și imposibil de definit.

Los Angeles Times

Cel de-al zecelea și ultimul film din cariera lui Tarr, „Calul din Torino“ este un film despre apocalipsă.

Așa cum văd eu că ar veni în viața reală – încet și silențios. Nu vreau să-mi copiez propriile filme. Asta e tot. Când am făcut „Calul din Torino“ știam că va fi ultimul meu film, toată lumea o știa, inclusiv actorii, care au încercat să mă facă să mă răzgândesc.

Bela Tarr,
regizor

Episodul care l-a marcat pe Nietzsche

Chiar la începutul anului 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche, aflat în trecere prin Torino, asista la o scenă șocantă: un birjar enervat de încăpățânarea calului său, care refuza să se miște de pe loc, își biciuiește animalul fara milă. Tulburat de scenă, Nietzsche sare să apere calul, agățându-se cu brațele de gâtul acestuia.

Episodul de o cruzime ieșită din comun pare să-i fi declanșat lui Nietzsche o maladie psihică: din acel moment, pentru următorii zece ani, el a trăit fără să poată articula nici un cuvânt și cuprins de demență, îngrijit de mama și sora lui. Filmul urmărește însă în principal tragica poveste a fermierului care deținea acel cal și a familiei sale.

O premieră amânată

Drama filmată alb-negru, în doar 30 de secvențe lungi, trebuia să fie prezentată în cinematografele din Ungaria în aprilie 2009, însă până la urmă premiera a avut loc la Berlin, doi ani mai târziu. Tot în 2011 a fost lansat filmul lui Tarr și în Ungaria și aceasta datorită comentariilor pe care regizorul le-a făcut într-un cotidian german. Tarr a acuzat guvernul condus de Viktor Orban că a pornit un „război cultural“ împotriva artiștilor și intelectualilor și ca urmare a acestor comentarii lansarea „Calului din Torino“ a fost amânată.

Foto credit: MediaPro

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.