VIDEO Un desen de Andy Warhol a fost scos la licitaţie pe eBay, pentru aproape 2 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-un-desen-de-andy-warhol-a-fost-scos-la-licitatie-pe-ebay-pentru-aproape-2-milioane-de-dolari/

Un desen de Andy Warhol, supranumit ,,părintele” curentului pop-art, a fost scos la licitaţie pe eBay, pentru o sumă de aproape 2 milioane de dolari.

Un articol de Andrada Văsii|6 august 2013

Un desen de Andy Warhol, supranumit „părintele“ curentului pop-art, a fost scos la licitaţie pe eBay, pentru o sumă de aproape 2 milioane de dolari. Desenul îi aparţine lui Andy Fields, în vârstă de 49 de ani, care l-a cumpărat pentru o sumă de mai puţin de 5 dolari, fără ca, la momentul respectiv, să se fi ştiut faptul că schiţa este una din lucrările necunoscute ale lui Andy Warhol.

Însă acum desenul – despre care se crede că ar fi fost realizat de Warhol pe vremea când acesta avea 10 sau 11 ani – a fost scos la vânzare pe eBay pentru suma de 1,9 milioane de dolari. Opera de artă, realizată în creion şi cărbune, este datată în anii 1930 şi prezintă portretul artistului american Rudy Vallee.

Desenul va fi vândut prin intermediului site-ului eBay, întrucât lucrarea nu a fost niciodată autentificată de Warhol Authentication Board, fostul comitet care era responsabil de autentificarea operelor lui Warhol.

Însă acest comitet nu a reuşit, înainte să fie desfiinţat, să strângă suficiente dovezi care să demonstreze i-ar aparţine lui Warhol. Astfel, Andy Fields a fost nevoit să apeleze la alţi profesionişti din domeniul artei pentru a demonstra că desenul este unul autentic. „Au consultat specialişti de la casele de licitaţii Sotheby’s şi Bonhams care sunt convinşi că desenul este unul autentic, fără nicio urmă de îndoială”, a scris Fields în prezentarea desenului postată pe site-ul eBay.

Cei interesaţi pot licita pentru desenul de Andy Warhol pe eBay până pe 7 august, notează Mediafax. Andy Warhol a fost un exponent de marcă al mişcării pop art, a cărei înflorire s-a petrecut în anii ’60, şi a devenit celebru cu imaginile actriţei Marilyn Monroe şi reclamele pentru cutiile de supă Campbell.

Foto credit: eBay

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.