VIDEO „Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“ va intra din 9 august în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-un-episod-din-viata-unui-adunator-de-fier-vechi-va-intra-din-9-august-in-cinematografe/

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: ,,Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi’’.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: „Un episod din viața unui adunător de fier vechi’’ („An Episode in the Life of an Iron Picker’’).

Filmul despre care Hollywood Reporter spunea că „este un amănunţit studiu de caz asupra sărăciei şi rasismului din Europa modernă, care combină forţa emoţională cu severitatea estetică” este regizat de Danis Tanović și va avea premiera în România pe 9 august.

O familie de romi trăieşte departe de centrele urbane din Bosnia-Herţegovina. Tatăl – Nazif adună metalul din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fier vechi.

Mama – Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, ea simte o durere ascuţită în abdomen care o forțează să meargă la spital unde i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece, riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală.

Citiţi şi: CRONICĂ DE FILM Fragmente din viaţa unei familii de romi

„Un episod din viața unui adunător de fier vechi” a primit la Berlin Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Nazif Mujić) și Premiul Juriului Ecumenic.

„Filmul este o reconstrucţie a unor evenimente reale iar intenţia care stă în spatele lui este aceea de a arăta discriminarea cu care se confruntă minorităţile din Bosnia şi Herţegovina, în special comunităţile de rromi. […] Cred că este necesar ca povestea să fie văzută nu doar pentru a stârni discuţii despre societate şi tot felul de alienări şi discriminări, dar şi pentru a ridica întrebarea: Ce fel de oameni am devenit?”

Danis Tanović,
regizor

Primul film al lui Danis Tanović, „No Man’s Land” (2001), a primit peste 40 de premii internaționale care l-au clasat printre cele mai premiate lung-metraje de debut. „No Man’s Land” a câștigat Oscarul și Globul de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină și Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

INFO

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Glendale, Grand Cinema Digiplex, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Brașov (Cityplex) și Constanța (Cityplex).

Foto credit: Cinemagia

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.