VIDEO „Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi“ va intra din 9 august în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-un-episod-din-viata-unui-adunator-de-fier-vechi-va-intra-din-9-august-in-cinematografe/

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: ,,Un episod din viaţa unui adunător de fier vechi’’.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Transilvania Film aduce în cinematografele din România mult discutatul film de la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Argint: „Un episod din viața unui adunător de fier vechi’’ („An Episode in the Life of an Iron Picker’’).

Filmul despre care Hollywood Reporter spunea că „este un amănunţit studiu de caz asupra sărăciei şi rasismului din Europa modernă, care combină forţa emoţională cu severitatea estetică” este regizat de Danis Tanović și va avea premiera în România pe 9 august.

O familie de romi trăieşte departe de centrele urbane din Bosnia-Herţegovina. Tatăl – Nazif adună metalul din maşinile scoase din uz şi îl vinde la fier vechi.

Mama – Senada face curat în casă, găteşte, coace şi are grijă de cele două fetiţe. Într-o zi, ea simte o durere ascuţită în abdomen care o forțează să meargă la spital unde i se spune că s-a întâmplat ceva cu fătul din pântece, riscă să facă septicemie şi trebuie operată cât mai repede. Dar Senada nu are asigurare medicală.

Citiţi şi: CRONICĂ DE FILM Fragmente din viaţa unei familii de romi

„Un episod din viața unui adunător de fier vechi” a primit la Berlin Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului, Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Nazif Mujić) și Premiul Juriului Ecumenic.

„Filmul este o reconstrucţie a unor evenimente reale iar intenţia care stă în spatele lui este aceea de a arăta discriminarea cu care se confruntă minorităţile din Bosnia şi Herţegovina, în special comunităţile de rromi. […] Cred că este necesar ca povestea să fie văzută nu doar pentru a stârni discuţii despre societate şi tot felul de alienări şi discriminări, dar şi pentru a ridica întrebarea: Ce fel de oameni am devenit?”

Danis Tanović,
regizor

Primul film al lui Danis Tanović, „No Man’s Land” (2001), a primit peste 40 de premii internaționale care l-au clasat printre cele mai premiate lung-metraje de debut. „No Man’s Land” a câștigat Oscarul și Globul de Aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină și Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

INFO

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Glendale, Grand Cinema Digiplex, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Brașov (Cityplex) și Constanța (Cityplex).

Foto credit: Cinemagia

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.