VIDEO ,,Undeva la Palilula”, în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-undeva-la-palilula-in-premiera-la-pro-cinema/

,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcarete – acolo îşi va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediţia de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

 ,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcărete – acolo își va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediția de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Palilula, ,,Infernul cu miros de Paradis și Paradisul mistuit de flăcările Infernului” după cum spune chiar Purcărete, este locul în care se desfașoară acțiunea filmului de debut al legendarului regizor de teatru.

După un scenariu scris de Silviu Purcărete, drama îi are în distribuţie pe Aron Dimeny, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Ofelia Popii, Ioana Crăciunescu şi Horațiu Mălăele. Protagonistul filmului, Serafim, interpretat de Aron Dimeny, este un proaspăt absolvent al Școlii de Medicină, care primeste repartiţie la spitalul din Palilula.

„Palilula este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat“.

Silviu Purcărete
regizor

Palilula, locul unde Serafim își trăieşte aventura, devine un personaj și încă unul dintre cele mai puternice ale dramei create de Purcărete, un personaj care își pune amprenta asupra vieților tuturor celor care trăiesc în acest loc.

Povestea unui oraș de provincie

Decorul filmului a fost construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de 10.000 mp din uzinele Republica. Devenit unul dintre cele mai costisitoare și ambițioase proiecte cinematografice ale ultimilor ani, ,,Undeva la Palilula” recreează atmosfera unui spital de provincie din anii ’60, dotat cu o curte interioară prin mijlocul căreia trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou au fost amenajate decoruri precum un lac, o livadă si un cimitir, toate în mărime naturală.

Spațiu al paradoxului, Palilula este locul care farmecă, dar invită și la melancolie. În Palilula bolnavii sunt perfect sănătoși și distracția lor preferată este să asiste la disecțiile de la morgă. La maternitate nu se naște nici un copil, în oraș nimeni nu muncește, iar evenimentele mai mult sau mai puțin importante sunt tratate la fel – cu usurință și bășcălie.

Aducând în film stilul care l-a consacrat în teatru, Silviu Purcărete a reușit să culeagă laurii la ediția de anul acesta a premiilor Gopo, când ,,Undeva în Palilula” a fost filmul cel mai nominalizat – douăsprezece nominalizari și două premii Gopo au fost atribuite dramei semnate de Purcărete.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.