VIDEO Zece zile de concerte şi petreceri la Casa TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-zece-zile-de-concerte-si-petreceri-la-casa-tiff/

Casa TIFF va fi, pentru al doilea an, inima Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Între 31 mai şi 9 iunie, Casa TIFF (Str. Universităţii, nr. 6, Cluj-Napoca) va fi locul de întâlnire al invitaţilor, publicului, echipei şi gazda unor proiecţii, concerte şi petreceri de neuitat.

Un articol de Corina Vladov|24 mai 2013

Casa TIFF va fi, pentru al doilea an, inima Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Între 31 mai şi 9 iunie, Casa TIFF (Str. Universităţii, nr. 6, Cluj-Napoca) va fi locul de întâlnire al invitaţilor, publicului, echipei şi gazda unor proiecţii, concerte şi petreceri de neuitat.

Elena Mîndru Quintet
• Sâmbătă, 1 iunie, ora 22.00, Casa TIFF – terasă. Intrare: 10 lei
Elena Mîndru – voce; Lucian Nagy – saxofon; Albert Tajti – pian; Michael Acker – contrabas; Graţian Silaghi – tobe

Originară din Cluj-Napoca, Elena Mîndru a descoperit jazzul la vârsta de 15 ani, după ce a studiat vioara şi pianul. A absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj şi a participat la workshop-uri de jazz vocal organizate la Academia Regală de Muzică din Londra şi dirijate de experta Mary King. De-a lungul carierei sale, a cântat alături de nume mari ale jazzului, ca Sorin Romanescu, Lucian Nagy, Andrei Tudor, Patrice Rushen, Will Kennedy, Darius Brubeck, Alfredo Paixao, Hans Vrooman.

Cine-concert „Bagdad Fantaisie“
• Sâmbătă, 1 iunie, ora 18.00, Cinema Florin Piersic
• Duminică, 2 iunie, 22.00, Casa TIFF – terasă. În închiderea Zilelor Francofoniei la TIFF, prezentate de TV5 Monde şi Institutul Francez din Cluj. Intrare liberă

Muzică orchestrată de artistul Sami Pageaux-Waro pe imaginile filmului mut clasic Hoţul din Bagdad / The Thief of Bagdad (r. Raoul Walsh, 1924). Adaptare liberă după „O mie şi una de nopţi“, filmul spune povestea unui hoţ – interpretat de celebrul actor Douglas Fairbanks – care se îndrăgosteşte de frumoasa fiică a Califului din Bagdad.

În iunie 2008, a fost plasat în topul 10 American Film Institute al celor mai bune filme clasice fantasy americane. Filmul a fost editat, colorizat şi îmbogăţit grafic de către artista vizuală Gabrielle Manglou. Samy Pageaux-Waro, un artist din Insula Reunion, combină genuri şi instrumente diferite, de la kora, percuţie şi flaut la muzică electronică.

Patricia Kaas – Ma vie/ My Life
• Luni, 3 iunie, 21.30, Casa TIFF. Intrare liberă

Un documentar regizat de Horst Mühlenbeck despre una dintre cele mai de succes cântăreţe franceze.
Cu vocea ei inconfundabilă şi combinaţia specială de muzică pop, jazz şi chanson, a vândut peste 14 milioane de albume în întreaga lume. Pe 24 iunie, Patricia Kaas va susţine pentru prima dată un concert la Cluj-Napoca, la Sala Sporturilor.

Gilad Abro Trio
• Marţi, 4 iunie, 22.00, Casa TIFF – terasă. Intrare: 15 lei

Gilad Abro – contrabas; Omer Klein – pian; Amir Bresler – tobe
Muzicianul Gilad Abro, născut în Africa de Sud şi mutat în Israel, combină cu lejeritate stiluri şi genuri muzicale precum bebop şi hard bop, jazz, rock şi R&B, fusion, trance. A colaborat cu Johnny Griffin, Randy Barker, Slide Hampton, Larry Willis, Jimmy Cobb, Skazi, Micha Shitrit şi alţii. A câştigat de mai multe ori Musician of Excellence Grant/Award acordat de American-Israel Foundation şi a concertat în Marea Britanie, Japonia, Brazilia, SUA, Spania, Olanda, Italia, Franţa sau Mexic.

The Nuggers
• Miercuri, 5 iunie, 00.00, Club Casa TIFF
• 23.00 – petrecere „Lună Plină“, dedicată Festivalului de Film Horror & Fantastic de la Biertan
• Concertul şi petrecerea vor fi precedate de proiecţia filmelor selectate în Competiţia Locală TIFF 2013, care va începe la 21.30, pe terasa Casei TIFF

Andy ‘Sinboy’ Luke (bass, vocal); Phillip Hofer (chitară); Adrian Agheniţei (chitară); Anton Groves (tobe)
The Nuggers e o trupă de garage-rock formată din patru membri în Bucureşti, via UK. S-au format în 2010 şi au lansat un EP la Ghost Highway Records, în 2012, şi o piesă pe compilaţia Future Nuggets. Au mers prin toată ţara în turneu alături de Roy and the Devil’s Motorcycle (Voodoo Rhythm Records). Lucrează în prezent la primul lor album.
Intrare: gratis, pe baza biletului la filmul Doomsday Book, sau la preţul obişnuit de 10 lei

Ţapinarii
• Joi, 6 iunie, 22.00, Casa TIFF – terasă. Intrare: 10 lei

O formaţie de folk alternativ „ce prezintă viaţa de cuplu, şi nu numai, într-un mod realist, ironic şi autoironic“. S-au format în 2001 şi au editat până acum 9 discuri. Au susţinut peste 400 de concerte live în ţară şi au fost invitaţi în recital la festivaluri autohtone importante.

Luiza Zan & Dan Byron- Live Acoustic Duo
• Vineri, 7 iunie, 22.00, Casa TIFF – terasă. Intrare: 10 lei

Iubitorii de jazz vor avea ocazia să o asculte pe artista nominalizată la categoria „Muzicianul anului“ la cea mai recentă ediţie a Galei Premiilor de Jazz, alături de Dan Byron, solistul trupei de rock alternativ Byron. Acesta a cântat în formaţii precum Agathodaimon, Kumm sau Urma. Cei doi propun un duo acustic inedit, cu voce şi chitară.

Autumn Hotel
• Sâmbătă, 8 iunie, 22.00, Casa TIFF. Intrare: 10 lei

Autumn Hotel este proiectul muzical iniţiat în 2010 de Nick Făgădar (voce, chitară – Luna Amară) împreună cu Domi (tobe, Urma), Andras (keyboards, Kumm), Oigăn (chitară, Kumm), Sorin (bas, Luna Amară) ş.a. Formula în care a fost înregistrat albumul „Autumn Hotel“ îi mai include şi pe Dan Vaida (bas Sfântu’ Aşteaptă), Andrei Roşulescu (chitară, Seven) şi Adrian „OQ“ Neagoe (chitară, Masterpiece).

„Autumn Hotel“ conţine 12 piese originale şi un remix, scrise de Nick Făgădar şi apoi orchestrate, interpretate şi înregistrate împreună cu invitaţii. De la pop-rock la grunge, de la alternative înspre progressive, Autumn Hotel sună curat, intens, introspectiv pe alocuri, iar alteori simplu, direct.

Biletele s-au pus în vânzare, începând din 24 mai, pe www.biletmaster.ro.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.