Visele domnului Emil. Altă cronică-pohem
https://www.ziarulmetropolis.ro/visele-domnului-emil-alta-cronica-pohem/

la o oră întotdeauna fixă/ Lari îl retrăieşte acolo pe Emil Botta/ poet dar şi actor

Un articol de Andrei Crăciun|6 decembrie 2014

în unele nopți
cum înaintați ușor pe Calea Victoriei
spre chei
puteți să cotiți dreapta
după CEC-ul cel mare
și să coborâți panta carea urmează

vă va însoți umbra Palatului acela
ridicat după indicațiile stricte
ale arhitectului francez Paul Goutterau
era 1900
când Regele l-a inaugurat
și de atunci în București
tot nu s-a înălțat ceva mai frumos

veți ajunge în clădirea Unteatru
veți deschide o ușă și veți aștepta
în vestibul
cărămizi roșii vă vor însoți așteptarea
sala de spectacole e mică
și e bine
se șterg granițele între scenă
și spectatorii scenei

la o oră întotdeauna fixă
Lari îl retrăiește acolo pe Emil Botta
poet dar și actor

la o oră întotdeauna fixă
între cute de așternuturi
Lari înalță poezia visului
așa cum a gândit-o
însăși Miriam Răducanu
dacă mai știți domniile voastre
cine a fost și cine încă este
Miriam Răducanu
dacă mai știți domniile voastre
Nocturnele de la Bulandra
Lari își poartă părul blond și lung
e îmbrăcat într-o cămașă de noapte
ca în secolul trecut
își sprijină capul pe două perne
și trece prin toate încăperile întunericului
inocent
înspăimântat
înnebunit
în visele domnului Emil
greierii uită să cânte
și în crâng se sinucid pițigoii
și oamenii așteaptă sfâșiați
la ferestre
întâmplări care nu mai au loc
Lari se aruncă în poezie
cu speranță și furie
întocmai ca un explorator

uneori
la sfârșit
în aplauzele celor din noapte
se naște un nou continent.

INFO

Spectacolul “Poezia Visului”, de Miriam Răducanu, după poezii de Emil Botta, cu Lari Giorgescu, în scenografia lui Vladimir Turturică se joacă la Unteatru.

FOTO: Unteatru

08
/05
/17

Într-o zi de 8 mai se nășteau Cristian Vasile, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi ai perioadei interbelice, Fernandel, Roberto Rossellini, Thomas Pynchon și prozatorul Gheorghe Crăciun și se stingeau din viață Gustave Flaubert și Paul Gauguin.

06
/05
/17

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful și scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.

06
/05
/17

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Trupa de Marionete Arad organizează, în perioada 16-20 mai 2017, cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație. Directorul artistic este Christian Caimacan.

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

05
/05
/17

Sub titlul L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” București îi invită pe iubitorii teatrului într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

03
/05
/17

Șerban Tomșa, unul dintre scriitorii foarte dragi nouă, și-a lansat de curând cel mai recent volum – „SUPRAVEGHETORUL și alte povestiri”, din care vă vom prezenta (prin amabilitatea autorului), pe parcursul acestei luni, câteva fragmente din savuroasele povestiri care-l întregesc.

03
/05
/17

Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania(2-11 iunie).