Vizite cu ghidaj tematic gratuit la Muzeul Colecţiilor de Artă din Capitală, pe 13 şi 26 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/vizite-cu-ghidaj-tematic-gratuit-la-muzeul-colectiilor-de-arta-din-capitala-pe-13-si-26-iulie/

Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti organizează o serie de vizite lunare cu ghidaj tematic gratuit, întâlnirile din iulie având loc pe 13 şi 26 ale lunii, iar tema fiind ,,Bijuterii şi piese de argintărie în colecţia fraţilor Béatrice şi Hrandt Avakian”.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti organizează o serie de vizite lunare cu ghidaj tematic gratuit, întâlnirile din iulie având loc pe 13 şi 26 ale lunii, iar tema fiind ,,Bijuterii şi piese de argintărie în colecţia fraţilor Béatrice şi Hrandt Avakian”.

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei vechi clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Colecții de amploare

Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor, notează Mediafax.

Fraţii Béatrice şi Hrandt Avakian şi-au alcătuit colecţiile independent, manifestând însă o predilecţie comună pentru arta orientală, explicabilă şi prin obârşia familiei, originară din Siria. Colecţia lor se constituie într-un ansamblu complex de artă românească, europeană şi orientală, în cadrul căruia sunt dominante, atât prin numărul, cât şi prin valoarea lor piesele de artă extrem-orientală.

De la bijuterii la sticlărie și textile

Donaţia, unitară prin dominantele ei, atestă înclinaţiile predilecte ale fiecăruia dintre cei doi fraţi. Béatrice Avakian (1905 – 1996) a fost pasionată de bijuterii, miniaturi de lemn şi fildeş, broderie, cristaluri de Boemia şi pictură, în timp ce Hrandt Avakian (1900 – 1990) era atras de piese arheologice, sticlărie romană, statuete din bronz, textile şi ceramică.

Info:

Participarea se face numai pe bază de înscriere prin e-mail, la [email protected], sau prin telefon, la 021.314.81.19. Tariful reprezintă preţul biletului de acces în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Foto credit: Muzeul Național de Artă al României (Facebook)

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

22
/10
/19

A treia lună de TAG YOUR IDEAS o prezintă pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, pe artista Claudia Brăileanu. Una din exprimările cele mai reprezentative ale instalației Claudiei o reprezintă conceptualizarea pattern-ului, a acelui element de expresie formală, ce impune o reprezentare, prin repetiție, a unei autenticități.

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.