Volumul „MIHĂIȚĂ. Reconstituirea unei vieți”, de Doina Papp, lansat la Cărturești Verona
https://www.ziarulmetropolis.ro/volumul-mihaita-reconstituirea-unei-vieti-de-doina-papp-lansat-la-carturesti-verona/

Luni, 29 octombrie 2018, ora 18:00, la Cărtureşti Verona – cafenea (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15) va avea loc lansarea volumului „MIHĂIȚĂ. Reconstituirea unei vieţi”, de Doina Papp. Invitaţi alături de George Mihăiţă: Doina Papp, Ioan Cristescu, Radu F. Alexandru.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2018

„Ce cuvinte, întâmplătoare sau alese, pot să cuprindă istoria pământeană a unui om? Niciunele. Ce cuvinte pot să măsoare lungimea, lățimea, înălțimea, talentul, râvna, teama, spaima, spusele și nespusele unei alcătuiri omenești în goana ei de a-și împlini rostul? Niciunele. Cu atât mai greu când este vorba de un actor. Și parcă și mai greu când vine vorba de un mare actor: GEORGE MIHĂIȚĂ. Restul e tăcere.” – Horațiu Mălăele

„Când vine vorba de George, mă gândesc la bunicul meu când se făcea grâu mult: «E bogăție mare, copiilor, luați și mâncați. Dar vedeți cum faceți, să nu-l risipiți».” – Marcel Iureș

Doina Papp este critic și istoric de teatru, publicist, membru AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru) și al UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din România). Susține cronică teatrală la revista 22, în Teatrul azi, Adevarul.ro.

Este autoare a numeroase emisiuni și scenarii de radio, dramatizări, traduceri, adaptări difuzate pe posturile naționale.
A publicat volumele monografice Treptele iubirii (Silvia Popovici), Viața pe o scândură (Teatrul Nottara), Un destin spulberat (Dan Micu), O poveste cu Horațiu (Horațiu Mălăele), precum și lucrări de istorie și critică teatrală, De la cortina de fier la teatrul fără perdea (ediția I – 2013, ediția a II-a – 2015) și Clipe de teatru, cronici și eseuri teatrale.

Membră în jurii naționale și internaționale, a obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul pentru critică la Galele UNITER, în 2006 și 2017.

Volumul „MIHĂIȚĂ. Reconstituirea unei vieți” se găsește în librării și pe websiteul editurii.

Foto: GEORGE MIHĂIȚĂ – facebook

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.

08
/10
/20

Romanele „Povestea slujitoarei” de Margaret Atwood și „Oameni anxioși” de Fredrik Backman, din colecția „musai” a Editurii Art, și autobiografia lui Elton John, recent apărută în limba română la Editura Publica, sunt trei dintre recomandările de lectură pe care vi le propunem în această lună.