„Vreau acasă”, de la Teatrul Nottara, în Campania umanitară organizată de UNITER, Artiști români pentru Artiști ucraineni
https://www.ziarulmetropolis.ro/vreau-acasa-de-la-teatrul-nottara-in-campania-umanitara-organizata-de-uniter-artisti-romani-pentru-artisti-ucraineni/

Teatrul Nottara se alătură Campaniei umanitare organizate de UNITER împreună cu Instituţii culturale de stat şi independente din România şi Republica Moldova, în scopul strângerii de fonduri pentru artiştii ucraineni.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Pe 2 iunie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, va avea loc spectacolul-lectură Vreau acasă, regia Cristi Juncu, după un scenariu realizat de Cristi Juncu, după următoarele texte: Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, Dicționar de emoții pe timp de război de Elena Astasieva, Plantăm un măr de Irina Gareț, Țara mea (rachetele nucleare) de Liudmila Timoșenko, Copiii noștri de Natalia Blok și Vreau acasă de Oksana Savcenko, texte comisionate de Centrul Philip Arnoult pentru Dezvoltarea Teatrului Internațional (SUA), cu sprijinul lui John Freedman și al Nataliei Bratus. Traducerea textelor este semnată de Raluca Rădulescu.

Vor citi actorii: Rareș Andrici, Laura Vasiliu, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Cristina Stoica Ivanciuc, Andreea Măcelaru Șofron, Mihaela Subțirică, Raluca Gheorghiu, Raluca Jugănaru Grosu, Isabela Neamțu.

Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul la care, alături de actori, va participa traducătoarea Raluca Rădulescu.

„E seară. În Kiev e stare de asediu. Se dă stingerea. Îl sun pe bărbatul pe care îl iubesc. Vorbim despre ziua respectivă. Vorbim despre cum a decurs ziua. Îmi trec încet mâna pe ecran, acolo unde e obrazul lui. Vreau să-l sărut și nu pot. Între noi e un război.”

Ar putea fi începutul unui roman. Ar putea fi începutul unei povești. Astăzi, însă, în primăvara anului 2022, este doar relatarea dureroasă a unei realități pe care o trăiesc pe viu milioane de oameni. Războiul a dat buzna peste lumea noastră. În Ucraina, se moare. În Ucraina, teatrele sunt bombardate. În Ucraina, diferența între viață și moarte o scriu pe cer bombele. În Ucraina, copiii taie cu foarfeca portretul lui Putin. În Ucraina, viața e suspendată.

Vreau acasă, un scenariu de Cristi Juncu, vă propune o imagine emoționantă a unei tragedii contemporane, ca un puzzle din bucăți de inimă sparte și care nu știu cum să se recompună. Spectacolul-lectură pe care vi-l oferim este o călătorie în miezul unei Apocalipse pe care nimeni nu era pregătit s-o trăiască. Este un mic omagiu adus unor oameni care rezistă printre bombe, care visează că într-o zi rănile se vor închide și cerul va fi din nou albastru. Este felul nostru de a fi ÎMPREUNĂ.

Biletele la reprezentația oficială pot fi cumpărate online pe www.mystage.ro.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.