Vulcanicul regizor Andriy Zholdak,  spectacol-eveniment la Naționalul bucureștean
https://www.ziarulmetropolis.ro/vulcanicul-regizor-andriy-zholdak-spectacol-eveniment-la-nationalul-bucurestean/

Vineri 4 septembrie, la finalul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti se va prezenta unul din cele mai aşteptate spectacole, Electra, în interpretarea Teatrului Naţional din Macedonia.  

Un articol de Liliana Matei|21 august 2015

Regizorul spectacolului – cândva un “copil teribil” al regiei ucrainiene, astăzi unul din cei mai bine cotaţi artişti europeni, este Andriy Zholdak.

Distins cu Premiul UNESCO (2004) pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei teatrale şi cu două premii Masca de aur (2014), în Rusia, originalul artist ucrainean – pentru unii genial, pentru alţii un incomod teribil, stabilit în Germania, a lucrat pe multe alte scene europene importante, din Rusia, România, Finlanda, Suedia, Elveţia, cunoscut fiind şi pentru teoriile sale privind înnoirea artei teatrale, pe care le-a expus într-o serie de prelegeri şi ateliere internaţionale.

La baza acestui spectacol de 3 ore şi 30 de minute stă un text minimalist, în care însă, substanţa tragediei antice se regăseşte întreagă, răvăşitoare.

„Zholdak seamănă cu un meteorit a cărui cădere pe suprafaţa unui text în general cunoscut, produce fisuri, îl sparge… observa teatrologul George Banu, în 2009. El nu este partizanul tradiţiilor, dar nici nu-şi propune să le privească în mod critic; el le utilizează mai degrabă ca material de lucru şi face asta cu un curaj excepţional. Din această ciocnire teribilă şi din expresia artistică ia naştere o adevărată erupţie”.

Elektra_005
Electra lui Andriy Zholdak  porneşte de la tragedia crimei dintr-o familie regală, pe care o translează în universul contemporan, cu intenţia declarată de a explora tema cruzimii, adânc ascunsă în subconștientul omenesc.

„La un moment dat, în istoria țării noastre, a familiei sau a oricărui individ, cruzimea scapă brusc de sub control și se transformă într-o forță care-l controlează pe om, observă Zholdak. Dar, cât de profundă este oare cruzimea umană?” şi cu ce unitate ar putea fi măsurată, se întreabă în continuare provocatorul artist.

Acest spectacol a primit patru dintre cele mai importante premii naţionale ale Macedoniei pentru anul teatral 2014: premiul pentru cel mai bun spectacol al anului, premiul pentru cea mai bună regie şi două premii de interpretare, pentru rolurile Electra (Daria Rizova) şi Oreste (Aleksandar Gorgieski).

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.