Walk and shoot: noua cultură urbană
https://www.ziarulmetropolis.ro/walk-and-shoot-noua-cultura-urbana/

A apărut în ultima vreme moda workshop-urilor. Am fost la unul de explorare şi fotografie, şi am învăţat câte ceva despre pasiune.

Un articol de Andrei Crăciun|25 iulie 2017

La sfârșitul anului 2014 am ajuns prima dată în Giulești Sârbi. Voiam să fac un reportaj despre cum vine Moș Crăciun la copiii săraci. Atunci, în Ajun, am intrat în Muzeul Culturii Romilor, la o serbare, și tot atunci mi-am făcut primii prieteni în cartier.

În primăvara lui 2015 m-am întors pentru un reportaj despre oamenii care trăiau dintr-o groapă de gunoi de lângă Mânăstira Chiajna. Dintre cei pe care i-am întâlnit pe drum, în nicio casă de om nu am mai găsit ceva comparabil cu bojdeuca doamnei Marcela. O casă care stă să cadă (pe atunci nu aveau apă curentă) în care locuiau (și locuiesc și acum) trei generații. Doamna Marcela a avut opt copii, iar numărul nepoților bate la douăzeci, iar cel al strănepoților… Nu se mai știe.

Am găsit în casa aceea ceva din marea frumusețe a mahalalelor. La rigoare, însă, situația acolo era și a continuat să rămână, cu tot ajutorul pe care am încercat să-l oferim, tragică. Copii fără acte de identitate, care nici la școală nu pot merge, o sărăcie sub-sahariană și o femeie care pleacă în zori cu personalul de Alexandria, ca să vândă napolitane și să mai trăiască o zi.

Am încercat să îi fac tot mai cunoscuți pe oamenii din Giulești, am chemat în curtea Marcelei cineaști să le propun un documentar, am dus acolo avocați și alți oameni ai legii. Am încercat, în trecerea timpului, să deschid cât mai multe priviri către acea lume abandonată și de autorități, lângă un capăt de cale ferată.

Așa am ajuns să duc în curtea doamnei Marcela și oameni de la Walk and Shoot (un proiect dezvoltat de platforma merg.in, la înființarea căreia am lucrat acum doi ani și jumătate).

Celălalt versant al realității

Am văzut mulți oameni veniți să exploreze marginile lumii și am văzut cum puțini dintre ei mai plecau acasă aceiași. Ceva se schimba pentru totdeauna în inimile lor, când vedeau acest versant al realității.

Am tot văzut Walk and Shoot crescând, am văzut clovni urcând în vagoane de marfă care nu mai duceau nicăieri, și fotomodele dansând cu păpuși însângerate, în cele mai bune cadre posibile, iar fotografii amatori explorau tot mai mult, ajungând în forturi de la marginea capitalei (cunoașteți dumneavoastră Asociația Tradiția Militară?), ba chiar aventurându-se în Delta Văcăreștilor, într-o altă poveste.

 

Și adevăr vă spun vouă: se creează o nouă cultură urbană, crește, mai degrabă neștiută, căci doar inițiații o cunosc, în sângele orașelor noastre, pe care nu le-am văzut atât de mult timp, încât ne uităm acum la ele cu dragostea și pofta de viață a unor nou-născuți.

Și puține lucruri sunt mai frumoase în cultura timpului nostru.

Foto: Adi Bulboacă, Ștefan Trăsnea. Fotografii realizate în cadrul workshop-ului Walk & Shoot #6, coordonat de Adi Bulboacă.

Am tot văzut Walk and Shoot crescând, am văzut clovni urcând în vagoane de marfă care nu mai duceau nicăieri, și fotomodele dansând cu păpuși însângerate, în cele mai bune cadre posibile.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.