Weekend în familie pe TIFF Unlimited, cu filme românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-in-familie-pe-tiff-unlimited-cu-filme-romanesti/

În weekend-ul de Paşti, pe 18-19 aprilie, TIFF Unlimited propune patru filme româneşti despre reuniuni de familie care se lasă cu scântei, generând revelaţii, detensionări şi mărturii de afecţiune emoţionante. Ediţie specială de #CaranTIFF, pentru sărbători mai puţin obişnuite, dar cu gândul la cei dragi.

Un articol de Liliana Matei|16 aprilie 2020

„Sieranevada”, „Aniversarea”, „Felicia, înainte de toate” și „Învierea domnului Constantin” vor putea fi accesate gratuit doar la ora anunțată, de pe teritoriul României, după care vor rămâne disponibile pentru abonații platformei TIFF Unlimited.

Peste 100 de titluri cuprinde în prezent catalogul unlimited.tiff.ro. Pentru cei care-și doresc un abonament, perioada de free trial a fost extinsă la 14 zile.

Sâmbătă, 18 aprilie

ora 17.00 – Învierea domnului Constantin (documentar, 40’)

Regia: Cornel Brad

Neobișnuita poveste a unui bărbat din Bârlad, auto-exilat în Turcia în 1999 şi proaspăt expulzat, care află cu stupoare că este declarat decedat de către justiţia română, prima oară chiar la cererea soției sale. La graniţa dintre două lumi, cu gândul la viaţa sa din Istanbul, domnul Constantin caută răspunsuri existențiale în zilele Săptămânii Mari.

Prezentat în premieră la TIFF 2019.

ora 21.00 – Sieranevada

Regia: Cristi Puiu

Cu: Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache

„Portretul monumental al unei familii și al unei societăți”, descrie TheWrap.com despre filmul lui Cristi Puiu, un tur de forță cinematografic în sânul unei familii care se adună la un parastas de 40 de zile, într-un apartament din București. Complicități, alianțe, dispute vechi, trădări și reconcilieri compun un spectacol uman fascinant.

În competiția Festivalului de la Cannes, 2016. În topul celor mai bune filme ale anului 2016, al revistei Sight & Sound.

Duminică, 19 aprilie

ora 17.00 – Felicia, înainte de toate

Regia: Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu

Cu: Ozana Oancea, Vasile Mentzel, Ileana Cernat, Adina Andrei

Un film extrem de actual în România de astăzi, când mii de familii sunt separate din cauza emigrării. 19 ani de stat departe de familia ei se resimt acut când Felicia pierde avionul care o duce înapoi spre țara de adopție. Încercând să-l reprogrameze, trebuie să-și înfrunte cele două familii – fostul soţ şi copilul din Olanda şi părinții şi sora din Bucureşti.

Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriță & Premiul de debut (Ozana Oancea) la TIFF 2010, în Zilele Filmului Românesc.

ora 21.00 – Aniversarea

Regia: Dan Chișu

Cu: Mircea Albulescu, Emilia Dobrin, Răzvan Vasilescu, Lucian Ifrim, Emanuel Pârvu, Coca Bloos

La cea de-a 94-a aniversare a lui Radu Maligan, jumătate dintre oaspeţi – familie și prieteni – încearcă să îl convingă să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe nimeni să facă asta. Ultimul film al regretatului actor Mircea Albulescu, cu o distribuție de excepție.

Prezentat în premieră la TIFF 2017.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.