Weekendul Comediei Scurte și umorul românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekendul-comediei-scurte-si-umorul-romanesc/

Sâmbăta şi duminică, pe 1 şi 2 februarie, ShortsUP propune scurtmetraje internaţionale premiate dar şi producţii autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Weekendul Comediei Scurte, ediţia a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20:00.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2014

Sâmbăta și duminică, pe 1 și 2 februarie, ShortsUP propune scurtmetraje internaționale premiate dar și producții autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Weekendul Comediei Scurte, ediția a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20:00.

Cel mai bun scurtmetraj la premiile Gopo 2013, Șanțul (r. Adrian Silișteanu, România, 2012), va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte.

Filmul lui Adrian Silișteanu îl are în prim plan pe actorul Adrian Titieni, jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deși se confruntă cu certuri domestice, reușește să-și păstreze echilibrul înrădăcinat de ani și ani într-o gospodărie trainică.

Pastila de Fericire e o poveste ironică și moralistă despre confortul emoțional pre-fabricat, adusă la viață de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu.

Weekendul Comediei Scurte

Pastila de Fericire (r. Cecilia Felméri, Romania, 2012), Weekendul Comediei Scurte

Într-o emisiune TV, oamenii sunt răscumpărați pentru frustrările cotidiene (cum ar fi indolența unui vânzător de la chioșcul RATB) sub sloganul “Sunaţi acum şi vă veţi simţi răzbunaţi!”.

Dar antidepresivele televizate au efecte adverse și o foarte mare încărcătură amuzantă.

Filmul a primit Premiul special la TIFF și premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.

Regizorii Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu sunt prezenți în programul ShortsUP cu două scurtmetraje de debut care ne duc înapoi la finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000.

Două mostre desăvârșite de haz-de-necaz ce poartă amprenta unor stiluri regizorale bine-cunoscute vor fi văzute sau revăzute sâmbătă și duminică.

Mâna lui Paulista  (r. Cristian Mungiu, România, 1999) e descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare.

În Călătorie la oraș (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003), un învățător timid și un șofer descurcăreț își părăsesc satul pentru a lua de la oraș, aflat în sărbătoare,  un ”computer conectat la internet și un colac pentru closetul primarului”.

Weekendul Comediei Scurte

Călătorie la oraș (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003), Weekendul Comediei Scurte

Cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 și locul al doilea în secțiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25  de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la fața locului (Cinema Patria) la prețul de 35 de lei pe seară.

Detalii pe www.shortsup.ro.

Foto cu Weekendul Comediei Scurte și  – ShortsUP  și Cinemagia

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.