Xavier Dolan, frații Dardenne, Andrea Arnold şi Jeff Nichols, în premieră la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/xavier-dolan-fratii-dardenne-andrea-arnold-si-jeff-nichols-in-premiera-la-bucuresti/

Aşa cum şi-a obişnuit publicul în cele şase ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră la Bucureşti cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Nume precum Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Asghar Farhadi, Jeff Nichols sau Andrea Arnold vor ajunge pe marile ecrane între 14 şi 23 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2016

Copilul-minune al cinematografiei contemporane, Xavier Dolan a câștigat anul acesta Marele Premiu la Cannes și premiul Juriului Ecumenic cu Juste la fin du monde/ It’s Only the End of the World.

Adaptare după o piesă de teatru, filmul urmărește vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absență și cu un anunț definitiv: mai are foarte puțin de trăit. În distribuție, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux.

„Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncțiilor dintr-o familie”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian, continuând: „Să-l vezi, să-l asculți e ca și cum ai ține capul într-o boxă la un concert Motörhead”.

La doar 27 de ani, Xavier Dolan a regizat deja șase lungmetraje, toate multi-premiate.

American Honey

American Honey

O altă premieră în România va fi American Honey, pentru care regizoarea Andrea Arnold a obținut al treilea Premiu al juriului din carieră. „Cel mai intens și proaspăt film despre tinerii din America, de la Kids al lui Larry Clark încoace”, cum a fost descris de The Film Stage, a lansat în forță cariera unei actrițe talentate, Sasha Lane, într-un film complex, intens și provocator despre aventurile unei adolescente care călătorește prin țară cu o echipă de vânzări.

Shia LaBoeuf are unul dintre rolurile centrale. Pentru Indiewire.com, Andrea Arnold este unul dintre cei mai buni regizori ai momentului.

Inspirat de o poveste de dragoste fascinantă, care a făcut istorie în SUA, Loving, în regia lui Jeff Nichols, celebrează curajul a doi îndrăgostiți, Richard și Mildred Loving, care s-au căsătorit, au fost arestați din cauza legii care interzicea mariajul interrasial și au petrecut apoi nouă ani în justiție pentru dreptul de a fi împreună.

În 1967, cazul Loving vs. Virginia a ajuns la Curtea Supremă și a schimbat astfel destinele a milioane de cupluri. Joel Edgerton și Ruth Negga joacă rolurile principale. Loving a concurat pentru Palme d’Or, iar la București va fi proiectat înaintea premierei din SUA, programată în noiembrie.

La fille inconnue

La fille inconnue

Jean-Pierre și Luc Dardenne, doi dintre favoriții Cannes-ului, revin cu un film plin de suspans: La fille inconnue, „diamantul brut al fraților Dardenne”, cum îl numește revista Les Inrockuptibles. Într-o seară, după ce programul s-a terminat și cabinetul s-a închis, o doctoriță aude soneria, dar nu răspunde.

În ziua următoare, poliția o informează că o tânără a fost găsită moartă la ușa ei. Actrița Adèle Haenel face un rol excelent, intens, într-un film care te ține cu sufletul la gură. La fille inconnue este cel de-al zecelea film al celebrilor regizori, premiați deja cu Palme d’Or de două ori, pentru L’Enfant și Rosetta.

Dintre marii premianți la Cannes, vor rula în premieră în festival și I, Daniel Blake (r. Ken Loach), câștigătorul Palme d’Or, The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiția oficială distins cu două trofee – scenariu și cel mai bun actor (Shahab Hosseini).

Renumitul regizor israelian Eran Kolirin își va prezenta la București Beyond the Mountains and the Hills, iar cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi despre debutul Album, co-produs de România și distins cu France 4 Visionary Award în secțiunea Semaine de la Critique.

Tot în premieră va rula Clash, al regizorului Mohamed Diab.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes.

Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto:  Juste la fin du monde, Les Films de Cannes à Bucarest – www.filmedefestival.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.