Yul and the Snake, câştigătorul Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/yul-and-the-snake-castigatorul-animest-2015/

Filmul „Yùl and the Snake” (Franţa, 2015), regizat de Gabriel Harel, a câştigat marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, aflat, anul acesta, la cea de-a zecea ediţie.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2015

Anim’est 2015. Cel mai bun scurtmetraj pentru copii a fost ales „Hairy Moo Moo” (Iran, 2015), regizat de Hadi Tabasi şi Rasoul Zarrin.

Pe de altă parte, premiul publicului a revenit animaţiei „Roadtrip” (Germania, 2014), regizată de Xavier Xylophon.

La categoria cel mai bun videoclip, câştigător a fost „Carmen” – Stromae (Marea Britanie, 2015), regizat de Sylvain Chomet, iar premiul pentru cel mai bun film românesc a mers către „Voyage” (2015), regizat de Marian Poiană.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun film stundeţesc a fost câştigat de „Deux amis/ Two friend” (Franţa, 2014), regizat de Natalia Chernysheva.

Totodată, menţiuni speciale pentru film studenţesc au primit „Electrofly” (Germania, 2015), regizat de Natalia C.A. Freitas, „The wild imaginings of an unknown soldier” (Franţa, 2014), de Nils Lacroix, şi „The correct insult” (Germania, 2015), regizat de Janis Aschberger.

La categoria cel mai bun lungmetraj, a fost ales câştigător „Adama” (Franţa, 2015), regizat de Simon Rouby.

Cel mai bun scurtmetraj a fost ales „Leftover” (Franţa, 2015), regizat de Tibor Banoczki, Sarolta Szabo.

Totodată, a fost acordată şi o menţiune pentru film de scurtmetraj – „Life with Herman H. Rott” (Estonia, Croaţia, Danemarca, 2015), regizat de Chintis Lundgren.

Foto: Anim’est – animest.ro

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.

01
/01
/15

S-au ivit pe cerul teatrului stele care au lucit orbitor o vreme, care au stârnit admiraţie unanimă. Criticii au făcut prognoze artistice pe termen lung, însă, apoi, luminile lor s-au stins. Cu actorul Gheorghe Dinică nu a fost aşa.

30
/12
/14

Ovidiu Iuliu Moldovan: ardeleanul greco-catolic cu privirea directă şi faţa neîmblânzită de zâmbet, sigur în gesturi, un om ce nu putea fi scos din ale lui, cu trăsături tipice zodiei Capricornului... Duritatea lui masculină era arma cu care confisca mintea oricărei femei.

30
/12
/14

Anul 2014 poate fi considerat unul aproape anost prin prisma box office-ului nord-american, aflat la cel mai scăzut nivel al său din ultimii şase ani, dar a cărui calitate cinematografică a fost totuşi "salvată" în a doua jumătate a lui de revenirea în forţă a filmelor biografice.

29
/12
/14

O selecție de 14 dintre filmele premiate care au marcat ultimul an va fi proiectată la Cinema Studio din București, între 2 și 8 ianuarie 2015. Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă filme semnate de regizori ca Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel și Ethan Coen, David Cronenberg, Paolo Sorrentino, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu.

23
/12
/14

CRONICĂ DE FILM Când resemnarea părea să fie singura cale de a încheia un an cinematografic românesc mediocru, apare - doar la HBO, nu și în săli - un documentar revigorant și (cu adevărat) emoționant, „Toto și surorile lui”, capabil să dărâme prejudecăți.

19
/12
/14

CRONICĂ DE FILM Nimic nu părea să anunțe schimbarea de direcție. După ce a regizat două parodii reușite la filmele cu spioni și, în special, la seria cu James Bond și, ulterior, filmul de mega-succes „The Artist”, francezul Michel Hazanavicius se lansează în drama de război.

18
/12
/14

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 14 decembrie, la CinemaPRO, după 5 zile de festival, 3 proiecții sold out, 75 de filme și 4 evenimnete speciale experimentate și vizionate de peste 7000 de spectatori.

18
/12
/14

Trei documentare istorice care conservă o bucată vie a românilor vor încheia proiectul inițiat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart, “Baricada Culturală”. Documentarele cu temă comunistă semnate de Andrei Ujică și Sinisa Dragin vor fi difuzate în regim live streaming în zilele de 18, 22 și 23 decembrie, începând cu ora 22:00 pe radioromaniacultural.ro.

18
/12
/14

Filmul "Ida", regizat de cineastul polonez Pawel Pawlikowski, a fost recompensat miercuri cu premiul LUX pe 2014, decernat de Parlamentul European în cadrul unei sesiuni extraordinare a forului european, organizată la Strasbourg.