Zelig, filmul lui Woody Allen, deschide Audience Award Film Festival 2016, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/zelig-filmul-lui-woody-alle-deschide-audience-award-film-festival-2016-la-bucuresti/

Între 10 şi 12 iunie va avea loc la Bucureşti prima ediţie a Audience Award Film Festival care va proiecta filme răsplătite cu premiul publicului în marile festivaluri ale lumii care conferă asemenea distincţii: Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF precum şi alte filme cu mare impact la public. Proiecţiile vor avea loc în aer liber în curtea TIAB (str. Arthur Verona, nr. 17) şi la cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr.77).

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2016

Ambasadorul primei ediții a festivalului va fi Nae Caranfil, care va prezenta totodată și filmul de deschidere al festivalului, comedia iconică a lui Woody Allen, Zelig, proiectată pentru prima oară în România pe marele ecran.

Premiile publicului seamănă cu alegerile libere – se dau pe bază de vot, de obicei anonim, de către oameni care nu se cunosc între ei și n-au

Nae Caranfil

Nae Caranfil

reticențe în a-și exprima gustul personal. „Ștampila” (în cazul de față un sistem de notare) se aplică la cald, la sfârșitul fiecărei proiecții, spre deosebire de verdictul unui juriu oficial care dezbate palmaresul câteva ore în ziua sau pre-ziua galei de închidere; atunci, la capătul unei săptămâni sau chiar mai mult de proiecții, impresiile s-au mai estompat. Filmul distins cu „premiul publicului” este un câștigător incontestabil. Cel premiat de juriu poate fi (și de multe ori chiar este) rezultatul unui compromis. – Nae Caranfil

Festivalul va prezenta în premieră în România filmul James White, unul dintre preferatele publicului la ediția din 2015 a celui mai mare festival independent de film din SUA – Sundance FF, festival inițiat de Robert Redford.

James White, aflat în 2015 în selecția oficială a Festivalului  Internațional Toronto, precum și în cea a Festivalului Internațional de Film Locarno, a fost distins în același an cu Premiul Publicului și la AFI Fest, obținând astfel recunoașterea excelenței sale artistice.

Cineastul Josh Mond, cunoscut pentru producția filmelor Simon Killer (2012) și Martha Marcy May Marlene (2011), spune povestea unui tânăr new-yorkez care depune toate eforturile pentru a-și controla acțiunile auto-distructive și a-și reorganiza viața haotică, în încercarea de a fi alături de mama sa care se luptă cu o boală necruțătoare.

„James White este o dramă interpretată visceral, ale cărei bogate texturi vizuale și sonore intensifică scufundarea în viața dezordonată a protagonistului”, comentează ”The Hollywood Reporter”.

Programul complet al proiecțiilor va putea fi consultat în curând pe www.filmedefestival.ro. Biletele vor fi puse în vânzare la Cinema Elvire Popesco, pe Eventbook.ro și la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

Foto: Zelig, Nae Caranfil – cinemagia

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.