Zilele Culturii Ruse 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-culturii-ruse-2015/

Vernisajul Expoziţiei „Lada cu zestre. Nunta – cultură şi tradiţie din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la Bucureşti, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa. Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta […]

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2015

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa.

Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta expoziție este rodul unei colaborări fructuoase dintre muzeul rus şi român, începute in 2013.

Expoziţia cu titlul „Lada cu zestre. Nunta în Tradiţia şi Cultura din Nordul Rusiei”, organizată de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Etnografic Rus cu obiecte din colecţiile clubului Etnologic Parascheva (Sankt Petersburg, Rusia), este dedicată unuia dintre cele mai complexe şi spectaculoase fenomene ale culturii tradiţionale – nunta din Nordul Rusiei. Zilele Culturii Ruse Publicul va avea ocazia să vadă şapte ansambluri vestimentare complete ce reflectă îmbrăcămintea rituală de sărbătoare a ţăranilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea din judeţul Pinejsk, gubernia Arhanghelk.

Acestea sunt costume de mire şi mireasă, costumul de sărbătoare al fetei – „povyazocniţa” care purta un costum arhaic şi anume cel cu găteala capului numită „povyazka” („lăgătoare”), dar şi ansambluri vestimentare purtate de femei de diferite vârste.

Toate aceste costume executate în întregime, inclusiv reconstituirea materialului din care sunt realizate, sunt confecţionate de membrele Etnoclubului, după modele existente în colecţiile Muzeului Etnografic Rus.

Pe 5 noiembrie la ora 17.00 la Centrul Rus de Ştiinţa şi Cultura va avea loc atelier de creaţie “Brătăra magică” cu profesori din Muzeul etnografic rus si clubul Parascheva.

Foto: Zilele Culturii Ruse  – facebook

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.