Zilele Filmului Coreean – In Another Country deschide festivalul
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-coreean-in-another-country-deschide-festivalul/

Lungmetrajul „In Another Country” va deschide, pe 15 noiembrie, Zilele Filmului Coreean.

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Lungmetrajul „In Another Country“ va deschide, pe 15 noiembrie, Zilele Filmului Coreean la Bucureşti.

Filmul în regia lui Hong Sang-soo şi care o prezintă în rolul principal pe actriţa Isabelle Huppert, va da startul unui eveniment ce aduce în Capitală, până pe 17 noiembrie, o serie importantă de pelicule coreene de artă din 2012.

Prezent în competiţia Festivalului de la Cannes, în 2012, filmul lui Sang-soo Hong „Da-reun na-ra-e-seo/ In another country” este o colaborare inedită între regizorul coreean şi celebra actriţă franceză Isabelle Huppert, pe care publicul o va regăsi într-un triplu rol. Trei personaje, fiecare cu istoria sa personală, se întâlnesc în acelaşi loc, cu aceeaşi oameni, dar nu cu aceeaşi încărcătură emoţională şi nici cu aceleaşi implicaţii.

Citiţi şi: Zilele Filmului Coreean – proiecţie cu „Pieta“, câştigătorul Leului de Aur

Într-o ţară care nu îi aparţine, Coreea de Sud, Anne a întâlnit, întâlneşte şi va întâlni pe o plajă turistică, obişnuiţii locului, care o vor face să trăiască de fiecare dată o experienţă diferită, dar din ce în ce mai aproape de răspunsul spiritual pe care toate cele trei personaje interpretate de Huppert îl caută.

Filme inedite la Zilele Filmului Coreean

„Pieta“, semnat de controversatul regizor coreean Kim Ki-duk va fi proiectat la București, la Zilele Filmului Coreean, la Sala Elvira Popescu (sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 19.00).

Aclamat la scenă deschisă după premiera de la Veneția, Pieta de Kim Ki-duk este o relatare nuanțată despre vină, sacrificiu şi ispăşire. Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, amenințându-i brutal pe cei creditati, pentru rambursare.

zilele filmului coreean

,,Pieta” va fi proiectat la Zilele Filmului Coreean

Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului „cedează” în fața afecțiunii materne si acesta renunță la slujbă. Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: în mijlocul momentelor de apropiere si fericire cu mama, aceasta este răpită.

Asemănând relația protagoniştilor cu Pietà, capodopera lui Michelangelo, filmul folosește imaginea Fecioarei Maria îmbrăţişând trupul mort al lui Iisus Hristos pentru a simboliza, după cum spune regizorul, „o îmbrățișare a durerii și suferinței inerentă în toată istoria umană, reprezentând astfel înțelegerea și împărtăşirea acelei dureri.”

Timp de trei zile, publicul bucureştean va avea ocazia unică de a viziona în cinema filme coreene de artă, greu accesibile în afara festivalurilor internaţionale de gen.

Programul festivalului

15 – 17 Noiembrie 2013 – Cinema Elvira Popescu

Vineri, 15 Noiembrie, ora 19.00

In Another Country (2012), regie Hong Sangsoo, durata 89’
Competiție – Festival de Cannes 2012
Competiție – Ghent International Film Festival 2012
Nominalizat pentru cel mai bun actor (Jun-Sang Yu) – Grand bell Awards, South Korea 2012
Nominalizat pentru cel mai bun film – Oslo Films from the South Festival 2012

Sinopsis

Filmul este o colaborare inedită între regizorul coreean Hong Sangsoo şi celebra actriţă franceză Isabelle Huppert, pe care o regăsim într-un triplu rol: trei personaje (fiecare cu istoria sa personală) toate purtând numele Anne.

Într-o ţară care nu îi aparţine, Coreea de Sud, Anne a întâlnit, întâlneşte şi va întâlni pe o plajă turistică, obișnuiții locului, care o vor face să trăiască de fiecare dată o experienţă diferită, dar din ce în ce mai aproape de răspunsul spiritual pe care toate cele trei personaje interpretate de Huppert îl caută.

Sâmbătă, 16 Noiembrie, ora 19.00

Pieta (2012), regie Kim Ki-Duk, durata 104’

Premiul publicului pentru interpretarea feminină – Asian Film Awards 2013
Premiul pentru cel mai bun film, secțiunea Directors’ Week Award – Fantasporto 2013
Nominalizat pentru regie, cel mai bun film și cea mai buna actriță – Baek Sang Art Awads 2013
Premiul juriului pentru interpretarea feminina – Asia Pacific Screen Awards 2012
Premiul pentru cel mai bun film – Blue Dragon Awards 2012
Premiul pentru regie și nominalizat la cel mai bun film – Dubai International Film festival 2012
Premiul pentru interpretarea feminina și Premiul Juriului – Grand Bell Awards, South Korea 2012
Premiul pentru cel mai bun film străin – Satellite Awards 2012
Premiul pentru cel mai bun film – Venice Film Festival 2012

Sinopsis

Filmul spune povestea unui bărbat care lucrează ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, amenințându-i brutal pe cei creditaţi, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului cedează în fața afecțiunii materne și acesta renunță la slujbă.

Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: în mijlocul momentelor de apropiere și fericire cu mama, aceasta este răpită. Presupunând că făptaşul este una dintre victimele lui din trecut, el porneşte pe urma tuturor oamenilor pe care i-a vătămat. În cele din urmă, bărbatul găseşte ce căuta, dar află că uneori este mai bine ca unele secrete să rămână nedescoperite.

Duminică, 17 Noiembrie, ora 18.00

The Weight (2012), regie Jeon Kyu-hwan, 107’

Premiul Special în secțiunea Orient Express – Fantasporto 2013
Nominalizat la cel mai bun film – Deauville Asian Film Festival 2013
Premiul Queer Lion – Venice Film Festival 2012
Premiul pentru regie – International Film Festival of India 2012 & Tallin Black Nights Film Festival

Sinopsis

Jung este un orfan care lucrează la morgă. Cultivând o mare pasiune și dedicație pentru munca sa deloc simplă, Jung duce în același timp o luptă continuă cu tuberculoza şi artrita, boli de care suferă. Doza mare de medicamente pe care trebuie să și-o administreze zilnic, combinată cu pasiunea față de job, îi transformă viața într-un amalgam de evenimente la granița dintre realitate și ficțiune.

Info:

Biletele vor fi disponibile la casieria cinematografului Elvira Popescu.

Zilele Filmului Coreean sunt organizate la Bucureşti de Ambasada Coreei în România.

Foto credit: Cinemagia, Zilele Filmului Coreean

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.