Zilele Filmului de Dragoste – „Gabrielle“, propunerea Canadei la Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-de-dragoste-gabrielle-propunerea-canadei-la-oscar/

Propunerea oficială a Canadei la Oscar, Gabrielle, cel mai recent film al Louisei Archambault, va fi prezentat în premieră naţională la Bucureşti la prima ediţie a evenimentului Zilele Filmului de Dragoste, care va avea loc între 21 şi 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|18 noiembrie 2013

Propunerea oficială a Canadei la Oscar, „Gabrielle“, cel mai recent film al Louisei Archambault, va fi prezentat în premieră națională la București, la prima ediție a evenimentului Zilele Filmului de Dragoste, care va avea loc între 21 și 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu.

Lungmetrajul canadian, o fascinantă poveste a unei tinere cu dizabilități mentale aflate în căutarea independenței și a libertății sexuale, a câștigat Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2013.

Gabrielle este o tânără  înzestrată cu un extraordinar talent muzical, dar care suferă de sindromul Williams, o condiţie de natură genetică ce determină dizabilităţi diverse, dar în special mentale. Ea îl întâlnește pe Martin, cel care îi va deveni iubit, într-un centru de arte din al cărui cor fac amândoi parte. Familiile celor doi se tem însă de faptul că cei doi au o relație. Pe măsură ce un important festival de muzică se apropie, Gabrielle face tot ce îi stă în putere să îşi câștige independența.

Gabrielle este cel de-al doilea film regizat de Louise Archambault, care a debutat în 1999 cu scurtmetrajul Atomic Saké, urmat de lungmetrajul Familia (2005), câștigător al unui premiu pentru debut la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2005.

Selecție inedită la Zilele Filmului de Dragoste

Selecția de la Zilele Filmului de Dragoste cuprinde și 12 scurtmetraje, producții premiate la festivalurile internaționale. Printre ele se numără și All Souls Day, filmul polonezei Aleksandra Terpinska, care spune povestea unei tinere de 18 ani, Lena, aflate în căutarea identității și rădăcinilor sale.

All Souls Day este, printre altele, un film despre coexistența lumilor parelele, care se intersectează datorită puterii dragostei.

Zilele Filmului de Dragoste - Gabrielle

Louise Archambault, regizorul filmului Gabrielle

Filmul a fost distins cu Marele Premiu al secțiunii de scurtmetraj de la Cottbus Film Festival 2012, precum și la International Short Film Festival in Drama (2013). Un alt scurtmetraj prezent la ZFDB este și Limply, one Saturday morning, în regia algerienei Sofia Djama, care prezintă povestea Myassei, o femeie din Alger atacată de un violator.

Limply, one Saturday morning a fost premiat la festivalurile de la Clermont Ferrand, Verona, Malmo, Tunis, Villeurbane ș.a.

Info:

Zilele Filmului de Dragoste la Bucureşti se vor desfăşura în perioada 21 – 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu, precum şi la Cinema Studio, unde va rula doar filmul de deschidere al festivalului, Matei, copil miner, în regia Alexandrei Gulea.

UPDATE 20 noiembrie. Ca urmare a unor evenimente neprevăzute, Zilele Filmului de Dragoste la București se amână pentru o dată care va fi comunicată ulterior, au anunţat organizatorii.

Foto credit: Philippe Bossé, Zilele Filmului de Dragoste

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.