Zilele Filmului Irlandez, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-filmului-irlandez-la-bucuresti/

În zilele de 19 şi 20 noiembrie 2015, de la ora 19,00 va avea loc, la Cinema Elvire Popesco, cea de-a VII ediţie a festivalului Zilele Filmului Irlandez. În program, Gold, în regia lui Niall Heery şi Good Vibrations, de Lisa Barros D’Sa şi Glenn Leyburn, precum şi două scurtmetraje – I Am Here, regia David Holmes şi Coda, de Alan Holly .

Un articol de Petre Ivan|19 noiembrie 2015

Proiecţiile încep la ora 19.00, iar prețul biletelor este de 15 ron (preţ întreg) /  10 ron (studenţi şi pensionari). Filmele sunt subtitrate în limba română.

Gold (2014, 98’), primul lungmetraj al festivalului prezintă o dramă cu puternice accente comice, povestea unui tată, Ray (David Wilmot), care doreşte să-şi reîntâlnească fiica şi pe mama acesteia după mai bine de zece ani.

Întâlnirea dintre Abbie (Maisie Williams – Arya Stark în Game of Thrones), o adolescentă rebelă, şi tatăl ei transformă drama într-o comedie savuroasă, neconvenţională, care aduce un plus de originalitate  comediei irlandeze.

Good Vibrations (2013, 110’), filmul celei de-a doua seri, bazat pe evenimente reale, prezintă revenirea la viaţă a oraşului Belfast prin intermediul muzicii punk-rock, dupa un îndelung şir de conflicte.

Terri Hooley (Richard Dormer – Beric Dondarrion din Game of Thrones), un rebel şi totodată un optimist incurabil pentru care muzica este cel mai important element de coeziune dintre oameni, doreşte să readucă oraşul  la viaţă şi deschide o casă de discuri, Good Vibrations, care va face istorie.

Filmul surprinde un moment esenţial pentru viaţa şi cultura punk-rock a Belfastului anilor 1970.

Foto: Zilele Filmului Irlandez – facebook

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.