Ziua Culturii Naționale, sărbătorită simultan în 3 orașe mari ale României
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-sarbatorita-simultan-in-3-orase-mari-ale-romaniei/

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită simultan în 3 oraşe mari ale României, creându-se o adevărată axă culturală, într-un proiect al Asociaţiei Montage. Cele 3 evenimente înlănţuite se vor desfăşura simultan pe 15 ianuarie 2020, sub semnul artelor vizuale şi al literaturii.

Un articol de Liliana Matei|14 ianuarie 2020

La București, va avea loc la ora 18:00 vernisajul expoziției graficianului Acad. Prof. Dr. Mircia Dumitrescu și al Sculptorului Ioan Ladea, găzduit de Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București. Vor vorbi conf. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Romane și exegetul eminescian Valentin Coșereanu, fondatorul Centrului de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti. Va interpreta la flaut Ion Bogdan Ștefănescu, prof. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

La Timișoara, la Biblioteca Județeană Timiș secția de Artă „Deliu Petroiu”, va fi lansat un album bilingv, româno – englez, intitulat FotoSinteze, o retrospectivă a lecturilor publice organizate de Biblioteca Județeană Timiș în ultimii 9 ani. Cu începere de la ora 13:00 va avea loc un workshop  de artă și literatură pornind de la opera scriitorului Nichita Stănescu, realizat de elevii Liceului de Arte Plastice Timișoara sub coordonarea profesorilor Marioara Popescu, Dana Miclăuș-Mercea și Radu Perciun. Workshop-ul va fi însoțit de expunerea unor lucrări ale elevilor, având ca temă personalitatea lui Mihai Eminescu. La acest eveniment este invitat special la dezbateri scriitorul și managerul Bibliotecii județene Timiș „Sorin Titel”, domnul Tudor Crețu.

La Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc, începând cu ora 16.00, o expoziție de artă cu lucrările a peste 40 de artiști organizată de Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, curatoriată de Florentin Sîrbu, Președintele Filialei.

În deschidere va fi prezentat un moment artistic organizat de studenții Facultății de Arte a Universității Ovidius –  Intarsii. Prezentările vor fi susținute de: cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, conf. univ. dr.  Alina Cristea și prof. univ. dr. Daniela Vitcu – decanul Facultății de Arte, Universitatea Ovidius, Constanța.

Parteneri: Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană Timiș, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Filiala Constanța UNU a Uniunii Artiștilor Plastici, Liceul de Arte Plastice Timișoara.

=

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.