Ziua Spectatorului European 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-spectatorului-european-2019/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu organizează a cincea ediţie a Zilei Europene a Spectatorului, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 19:00, acţiune realizată în cadrul proiectului european Be SpectACTive!. Evenimentul reprezintă una dintre activităţile susţinute de grupul local de spectatori activi, care pe parcursul anului este implicat în diverse etape de creaţie sau programare, pentru TNRS şi FITS.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2019

Ziua Europeană a Spectatorului se desfășoară offline, la sediile organizațiilor partenere în cadrul proiectului european, la ore diferite, în funcție de diferențele de fus orar, astfel: în Europa de Vest va începe la ora locală 17:00, în Europa Centrală la ora locală 18:00, iar în Europa de Est la ora locală 19:00. Online, grupurile vor fi conectate pe grupul de Facebook European Spectators Day, deschis tuturor persoanelor care vor să ia parte la această sărbătoare, să distribuie conținuturi și păreri despre experiența lor ca spectatori.

În timpul evenimentului, participanții dezbat aceleași teme, legate de cultură și artele spectacolului, pornind de la cele trei întrebări stabilite de echipa Be SpectACTive! pentru acest an. Este o oportunitate de a crea noi forme de interacțiune prin oferirea unui spațiu virtual confortabil pentru dialog, dedicat expunerii propriilor experințe legate de consumul de cultură.

Întrebările din acest an sunt:

  1. Ce însemnă libertatea pentru tine?
  2. Ai experimentat vreodată libertatea în artele spectacolului?
  3. Poți descrie acest sentiment?

Be Spectactive! este un proiect finanțat de programul Europa Creativă, iar partenerii sunt: CAPOTRAVE/KILOWATT, ARTEMREDE, BAKELIT MULTI ART CENTER ALAPITVANY, Brut, BUDA, CdAT – Cafè de las Artes Teatro, Le CNRS, DOMINO UDRUGE, DUBLIN THEATRE FESTIVAL, FONDAZIONE FITZCARRALDO, International Theatre Festival Divadelná Nitra, OCCITANIE EN SCENE, PLESNI TEATER LJUBLJANA, „Radu Stanca” National Theatre, SKCNS, STORA TEATERN / GOTHENBURG DANCE AND THEATRE FESTIVAL, TANEC PRAHA, UNIVERSITAT DE BARCELONA, UNIVERSITE MONTPELLIER I.

Grupul de spectatori activi creat prin intermediul proiectului este deschis să primească noi membri pe tot parcursul anului. Întâlnirile au loc o dată la două săptămâni, iar printre cele mai atractive sarcini se numără selecția unor spectacole pentru programul FITS. Cei interesați pot contacta organizatorii prin trimiterea unui mesaj pe pagina de Facebook a TNRS sau a unui mail pe adresa [email protected].

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.