Ziua UNATC, sărbătorită de ziua dramaturgului I. L. Caragiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-unatc-sarbatorita-de-ziua-dramaturgului-i-l-caragiale/

Sâmbătă, 30 ianuarie este aniversarea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”. Data coincide cu ziua de naştere a dramaturgului Ion Luca Caragiale, maestrul spiritual al universităţii (30 ianuarie 1852).

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2016

Iubitorii de teatru şi film sunt invitaţi pe 30 ianuarie, de la orele 14.00,  la  sediul UNATC (Str. Matei Voievod, nr. 75-77, sector 2) pentru  celebrarea aniversării, care anul acesta va cuprinde o succesiune de momente axate pe activitatea celor două facultăți ale Universității: Facultatea de Teatru și Facultatea de Film.

Gazdele, cadre didactice și studenți, au pregătit pentru invitați ateliere demonstrative de teatru și de film.

Aniversarea Zilei UNATC este marcată și prin evenimentul de lansare a cărții coordonate de Elena Saulea – „Alexa Visarion sau destinul vocației”. Publicat de editura Junimea, volumul prezintă, prin evocările mai multor generații de actori, regizori, critici, teatrologi și studenți, traseul artistic și didactic al regizorului de teatru și film Alexa Visarion.

Alexa Visarion

Alexa Visarion

Pe data de 30 ianuarie 1970, Alexa Visarion debuta pe scena studioului Casandra – IATC cu spectacolul „Cartofi prajiți la orice” de A.Wesker.

Seara se va încheia cu spectacolul „Conu` Leonida” de I.L. Caragiale, producție UNATC, Master, Anul II. Coordonator: prof. univ. dr. Radu Gabriel; Distribuția: Conu` Leonida – Răzvan Răduță, Efimița – Mădălina Oprescu, Safta – Nicoleta Marica; durata 35 minute.

Program:

14:00 – 15.30   Atelier de teatru – Sala Atelier (UNATC)

15.30 – 16.15  Lansare de carte – „Alexa Visarion sau destinul vocației”, Editura Junimea, Colecția Colocvialia

16:15 – 18.00 Atelier de film – Platoul de filmări UNATC; proiecții filme de platou

18:30 – Spectacol de teatru „Conu` Leonida” de I. L. Caragiale, producție Master an II

Foto: UNATC – unatc.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.