Ziya Azazi, unul dintre cei mai renumiți coregrafi ai lumii, pe scena Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziya-azazi-unul-dintre-cei-mai-renumi%c8%9bi-coregrafi-ai-lumii-pe-scena-teatrelli/

Aclamatul coregraf Ziya Azazi aduce pe scena Teatrelli pe 9 noiembrie spectacolul „Dervish in Progress” care s-a bucurat deja de peste 200 de reprezentaţii la nivel mondial, pe mari scene şi la renumite festivaluri internaţionale.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2019

Ineditul demersului constă în conceptul de performative lecture – practic, la București, publicul va avea parte și de explicațiile în direct ale lui Ziya Azazi despre ceea ce face pe scenă: o invitație de a pătrunde în culisele dansului și de a-i descoperi universul, altfel. Pe 10 noiembrie, alături de compozitorul și performerul Claudio Bettinelli, Ziya Azazi va prezenta la Teatrelli și spectacolul Kismet” conceput pe Bolero, de Ravel. În premieră internațională, acest spectacol va fi prezentat tot sub forma de performative lecture.

„Dervish in Progress” a avut premiera internațională în anul 2004, la Barcelona, bucurându-se de un mare succes. Reprezentația de pe scena Teatrelli programată pentru 9 noiembrie, de la ora 19.00 se va desfășura sub formă de perfomative lecture, reunind, astfel, atât partea de spectacol și performance, cât și o componentă explicativă în care Ziya Azazi dezvăluie o parte dintre secretele care stau la baza creării acestui spectacol.

Pornind de la Bolero, de Ravel, în spectacolul „Kismet” Ziya Azazi și Claudio Bettinelli propun un dialog experimental între corp, mișcare și sunet folosind o paletă largă de medii, de la echipamente primitive până la procesoare digitale de sunet de ultimă generație. Inspirat de abordarea coregrafică minimalistă a lui Maurice Béjart, atunci când a pus în scenă Bolero-ul, Ziya Azazi contribuie în „Kismet” la crearea unui nou limbaj – un limbaj în care deconstrucția muzicii se realizează în corespondență cu mișcările corpului. Pe 10 noiembrie, de la ora 19, publicul Teatrelli va putea vedea în premieră acest spectacol produs în anul 2018 sub formă de performative lecture.

„Sunt foarte recunoscător că Teatrelli/creart a oferit Forumului Cultural Austriac oportunitatea de a colabora la acest proiect minunat, care aduce la București un artist și performer uimitor. Ziya Azazi, desemnat la un moment dat de către Ballet International Magazine drept <cel mai remarcabil dansator al anului în Austria;, este, totodată, un exemplu fantastic despre modul în care scena artistică și culturală din Austria este influențată și îmbogățită de artiști care provin, la origini, din alte țări. Cele două performative lectures pe care Ziya Azazi le va susține la București sunt o contribuție importantă și valoroasă la programul anual al Forumului Cultural Austriac, cu atât mai mult cu cât dansul constituie o prioritate tematică în cadrul Conceptului de Politică Culturală Internațională, elaborat de către Ministerul Austriac de Externe.”, a declarat Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac la București.

„Este o onoare să îi avem pe scena Teatrelli pe Ziya Azazi și pe Claudio Bettinelli. Sunt nu doar aclamați în întreaga lume, ci și niște deschizători de drumuri în termeni de limbaj artistic. Publicul larg, dar și colegii dansatori, coregrafi, actori sau regizori interesați de zona de dans contemporan, experiment și inovație vor avea parte, cu siguranață, de o experiență unică. Stă în misiunea Teatelli să ofere o experiență culturală completă, de această dată prin dans și concept la cel mai înalt nivel.”, a declarat Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.

Ambele evenimente se vor desfășura în limba engleză, adresându-se atât publicului larg, cât și dansatorilor, coregrafilor și actorilor profesioniști.

Biletele pentru ambele evenimente s-au pus în vânzare la Casa de bilete Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7) și online, pe site-ul www.bilete.ro. Prețul unui bilet este de 39,69 RON.

Despre Ziya Azazi

Ziya Azazi s-a născut în 1969 în Antakya (Turcia), iar din 1994 s-a stabilit în Viena. În 1999 a primit o bursă danceWEB, fiind, totodată, desemnat de către Ballet International Magazine drept „cel mai remarcabil dansator al anului în Austria”. Între 2000 și 2002 a colaborat cu Wiener Volksoper (Austria), Theaterhaus Stuttgart (Germania) și Grand Théatre de Genéve (Elveția). În 2004 a lucrat cu Jan Fabre/Troubleyn, iar între 2005 și 2007 a făcut parte din proiectul „d’Orient” al Compagnie Thor.De asemenea, a colaborat cu numeroși artiși de renume, precum: Cem Ertekin, Aydin Teker, Sebastian Prantl, Philippe Arlaud, Anne-Marie Gros, Ismael Ivo, Marcia Haydee, Yoshi Oida sau Thierry Smits. Printre festivalurile la care a participat se numără: Liteside, Amsterdam; Danse en Ville, Bruxelles-Luxemburg; KIT, Copenhaga; Polyzentral, Hamburg; I-DANS Solists, Istanbul; Les Eclats Choreographiques, Niort; Bienala de Dans de la Veneția. Totodată, din 1999 a creat propriile sale spectacole coregrafice, care au făcut înconjurul lumii: Dervish in Progress” (2004 / Barcelona), Azab” (2005 / Sao Paulo),Icons” (2007 / Grenoble) – în colaborare cu muzicianul Serge Adam (FR), solo-ul  „Ember” (2010 / Valladolid), Energy” (2012 / Toulon), Bolero” (2014) sau  „Kismet (2018, Portimao). Pe lângă performance-uri, Ziya Azazi a susținut numeroase workshop-uri în întreaga lume, împărtășindu-și experiența și cunoștințele cu publicul în spații academice și non-academice.

Despre Claudio Bettinelli

Claudio Bettinelli abordează mai multe stiluri muzicale: de la clasic la contemporan, muzică de teatru, improvizație și muzică electronică.

S-a născut în 1976 la Livorno (Italia), s-a stabilit însă la Lyon (Franța). Este percuționist, solist și membru al Ansamblului Orchestral Contemporan din Lyon. A colaborat cu  „Centre Tempo Reale” (fondat de Luciano Berio), Orchestra Națională din Lyon, Opera Națională din Lyon, Musicatreize, Ansamblul Odyssée și a făcut parte, timp de trei ani, din UBS Verbier Festival Youth Orchestra (Elveția). De asemenea, este membru al ansamblului Mezwej, condus de Zad Moultaka, și este co-fondatorul trio-ului de percuționiști „Trio de Bubar”.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.