1984, de George Orwell, din nou pe ecrane
https://www.ziarulmetropolis.ro/1984-de-george-orwell-din-nou-pe-ecrane/

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza „Ultimatumul lui Bourne”, va regiza o adaptare cinematografică a romanului „1984”, de George Orwell, informează bbc.com.

Un articol de Petre Ivan|21 noiembrie 2014

1984 / Acest film inspirat din romanul distopic al lui George Orwell, considerat strămoşul conceptului „Big Brother”, va fi produs de Scott Rudin. Nu se cunosc deocamdată detalii despre distribuţia acestui proiect cinematografic.

Într-o altă adaptare cinematografică a aceluiaşi roman, regizat de Michael Radford, rolul principal din romanul lui Orwell, Winston Smith, a fost interpretat de actorul John Hurt.

Printre filmele regizate de Paul Greengrass se remarcă peliculele din franciza „Ultimatumul lui Bourne”, „Duminica însângerată/ Bloody Sunday” (2002), „Zborul United 93/ United 93” (2006) şi „Zona verde/ Green Zone” (2010).

Paul Greengrass

Paul Greengrass

Romanul lui George Orwell portretizează o societate distopică, în care oamenii sunt supravegheaţi prin intermediul unor ecrane de televiziune şi conduşi de un lider care îşi spune „Big Brother”.

Acţiunea celebrului roman „1984” este plasată într-o societate în care se instalează o stare de paranoia generalizată.

Propaganda, supravegherea, controlul minţii şi cultul personalităţii – concepte întâlnite în state totalitariste precum Germania nazistă şi Uniunea Sovietică stalinistă – au atins culmi de neegalat în acest roman scris în 1948 şi publicat în 1949.

Romanul „1984” a cunoscut deja câteva adaptări pentru televiziune şi marele ecran, cea mai recentă dintre acestea fiind o versiune cinematografică lansată în anul 1984, regizată de Michael Radford, în care rolurile principale au fost jucate de John Hurt, Richard Burton şi Suzanna Hamilton.

Foto: 1984, Paul Greengrass – cinemagia

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

14
/11
/17

CRONICĂ DE FILM La 30 de ani de la istoricul eveniment, Liviu Tofan, fost jurnalist la Radio Europa Liberă, reconstituie într-un documentar de televiziune revolta muncitorilor brașoveni din 15 noiembrie 1987, unul din cele mai importante și emoționante gesturi de demnitate colectivă din istoria recentă a României.

13
/11
/17

Vineri, 17 noiembrie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 17-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, FAUST XX (1966), o comedie SF purtând semnătura inconfundabilă a lui Ion Popescu Gopo.

13
/11
/17

Pe scurt, despre câteva filme româneşti din a doua jumătate a anului: „Breaking News”, „Capace”, „Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, „Mariţa”. Şi, bineînţeles, neuitatul, în cel mai rău sens cu putinţă, „Octav”.

13
/11
/17

Sute de persoane au mărșăluit duminică la Hollywood în sprijinul victimelor hărțuirii și agresiunilor sexuale - inspirate de campania #MeToo de pe rețelele de socializare. Marșul a avut loc pe fondul unui val de acuzații privind hărțuirile sexuale și violurile care vizează mai multe persoane publice, după dezvăluirile cu privire la producătorul hollywoodian Harvey Weinstein.