Cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu, în competiţie la Festivalul de la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-recent-film-regizat-de-corneliu-porumboiu-in-competitie-la-festivalul-de-la-new-york/

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

Un articol de |20 august 2013

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

La cea de-a 51-a ediţie a acestui festival prestigios au fost selecţionate 35 de filme, un număr neobişnuit de mare pentru acest eveniment cinematografic, a cărui competiţie oficială include un contingent puternic de comedii, un lungmetraj de animaţie şi tradiţionalele filme serioase cu tematici globale, ce au alcătuit partea majoritară a selecţiei oficiale de la ediţiile anterioare ale festivalului newyorkez.

Selecţia din acest an, care conţinea în mod obişnuit între 25 şi 30 de filme, a fost alcătuită în premieră de Kent Jones, care a fost numit în principala funcţie a festivalului – director al comitetului de programe şi selecţie – anul trecut, după retragerea lui Richard Pena.

Citiţi şi: Variety: „Metabolism“ este cel mai cerebral film al lui Corneliu Porumboiu

Kent Jones pare să fi preferat o abordare diferită faţă de predecesorul său şi a decis să includă multe comedii în selecţia din acest an, precum „About Time”, de Richard Curtis, „Le Week-End”, de Roger Michell şi „Alan Partridge”, de Declan Lowney.
Aceste producţii se alătură comediilor „The Secrete Life of Walter Mitty”, de Ben Stiller, şi „Her”, de Spike Jonze, care vor rula într-o gală specială, respectiv în gala de închidere a festivalului. Filmul care va deschide festivalul este „Captain Phillips”, de Paul Greengrass.

Vampiri şi documentare

„Cohorta” de comedii iese şi mai mult în evidenţă în acest an, întrucât NYFF are reputaţia – cuvenită sau nu – unui festival care promovează filmele provocatoare, serioase, inteligente, care s-au remarcat în circuitul festivalier internaţional.

Printre peliculele remarcate de revista Variety, selecţionate la NYFF 2013, se află filmul de 250 de minute „North, the End of History”, regizat de Lav Diaz pe baza romanului „Crimă şi pedeapsă”, dar şi cerebralul „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu.

Citiţi şi: Publicaţia Indiewire laudă noul film al lui Corneliu Porumboiu

Selecţia din acest an de la NYFF include însă şi un set tradiţional de filme serioase care au impresionat în circuitul festivalier, precum învingătorul de la Cannes 2013 „La Vie Secrete d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, „Inside Llewyn Davis”, de Joel şi Ethan Coen, „Nebraska”, de Alexander Payne, povestea cu vampiri regizată de Jim Jarmusch „Only Lovers Left Alive”, documentarul „At Berkley”, de Frederick Wiseman, filmul „All Is Lost”, cu Robert Redford în rolul principal şi regizat de J.C. Chandor, dar şi cea mai recentă animaţie a lui Hayao Miyatzaki, „The Wind Rises”.

Alte filme produse în afara Statelor Unite şi incluse în selecţia de la NYFF sunt „Bastards”, de Claire Denis, „Burning Bush”, de Agniezska Holland, „Jimmy P”, de Arnaud Desplechin şi „Nobody’s Daughter Haewon”, de Hong Sang-soo, notează Mediafax.

Doi actori celebri care au devenit regizori figurează la rândul lor în selecţia festivalului. Astfel, povestea gotică „Child of God”, de James Franco, şi biografia lui Charles Dickens „The Invisible Woman”, de Ralph Fiennes, se adaugă filmului „Mitty”, regizat de Ben Stiller.

Cea de-a 51-a ediţie a New York Film Festival se desfăşoară în perioada 27 septembrie – 13 octombrie.

Foto: captură film „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.

18
/04
/17

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” și „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecții în premieră.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

10
/04
/17

Sputnik și Compania de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK) aduc la București Fotocronici din Siria. „Siria. Cronica în fotografii a unui război” este alcătuită din patruzeci și nouă de lucrări ale fotografilor corespondenți la fața locului ai Agenției Internaționale de Presă și Radio Sputnik și ale operatorilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune din Rusia (VGTRK).

06
/04
/17

INTERVIU Alexandra Balteanu este născută în 1982, în România, iar din 2003 locuiește în Germania, unde studiază regia la prestigioasa Academie Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB). Primul său lungmetraj, excelentul „Vânătoare”, a fost prezentat în toamnă la Festivalul de la San Sebastian.