Festivalul Ideo Ideis începe pe 18 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ideo-ideis-incepe-pe-18-august/

În perioada 18-26 august,  se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, în Alexandria.

Un articol de Liliana Matei|30 iulie 2014

Ideo Ideis continuă într-un ritm susținut procesul de educație alternativă prin artă, început în 2006. În plus, începând de anul acesta, în structura festivalului, celor nouă trupe de liceeni din toată țara li se alătură o a zecea trupă locală, iar secțiunea „Competiție” devine „Spectacole de Teatru Tânăr”.

”În fiecare an când începem pregătirile pentru ediția curentă, ne gândim cum putem să evoluăm, și-atunci e timpul să evaluăm. Așa am realizat că la Ideo Ideis e ca-n familie, fiecare învață de la ceilalți și îi învață pe ceilalți la rândul său, și-atunci a devenit clar că la Ideo Ideis nu există competiție. De fapt, nu este vorba de o schimbare în structura festivalului, ci despre o formalizare a unui proces care se întampla deja natural, la nivel informal. Cele 10 trupe de liceeni nu concurează într-o competiție în fața unui juriu, ci joacă pe o scenă în fața unor mentori.”, a declarat Andreea Borțun, co-președinte Ideo Ideis.

Campania de comunicare „Tu când mai ajungi pe-acasă?”, realizată de echipa festivalului, pune accent pe asemănările dintre relațiile care se leagă între membrii unei familii și cele dintre participanții la festival.

” Tot timpul, atât noi cât și cei care participă la festival, vorbim despre întâlniri fericite, despre magia și energia de la Ideo Ideis. Suntem ca o familie care se mărește an de an și în care fiecare membru învață constant ceva nou, e ajutat să crească, să-și descopere și să-și pună în valoare calitățile, dar uneori familia te mai și enervează. De exemplu, imediat ce ai părăsit casa părintească, fiecare conversație se încheie cu <tu când mai ajungi pe-acasă?>, și de-aici a pornit campania de anul ăsta. De 9 ani suntem o familie, iar anul ăsta suntem familia cicălitoare care te cheamă acasă, la Alexandria între 18 și 26 august.” spune Alexandru Ion, co-președinte Ideo Ideis.

Marcel Iureș, președintele de onoare al Ideo Ideis, va urca și anul acesta pe scena Casei de Cultură din Alexandria împreună cu George Mihăiță, cu spectacolul ‘PĂI…DESPRE CE VORBIM NOI AICI, DOMNULE?’, de Cătălin Ştefănescu, după romanul “Moromeţii” al lui Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

La fel ca în fiecare an, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis și evenimentele dedicate comunității din Alexandria (spectacolele de stradă, proiecții gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii și părinți și reprezentațiile din cadrul terasei Conciato, spațiul inaugurat anul trecut ca scenă de debut pentru studenți sau tineri absolvenți ai facultăților de teatru din România).

Programul complet al celei de-a IX-a ediții a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria va fi disponibil pe www.ideoideis.ro la începutul lunii august.

23
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Difuzate în România pe HBO, primele două episoade din noua serie „Twin Peaks”, extrem de aşteptată, ne reintroduc în universul coşmaresc-suprarealist, deopotrivă perturbator şi fascinant, al lui David Lynch.

22
/05
/17

Filmikon & Therapy lansează propunerea de terapie prin film: în fiecare marți, din 23 mai până pe 15 septembrie, Filmikon va prezenta la Therapy o selecție de producții cinematografice, autohtone și internaționale, pe terasa bistro-ului.

22
/05
/17

“─ Ce fel de om este Johnny? îi întreba o fătucă. ─ Aaaaa, păi e un băiat valabil! Nu e încrezut, nu-şi dă aere şi se poartă aşa, modest, ca un om dă rând. ─ Vorbeaţi cu el des? ─ Sigur, în fiecare zi. ─ Şi ce-i spuneaţi? (…)”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care continuăm să vă prezentăm câteva povestiri.

22
/05
/17

Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

22
/05
/17

Se joacă la mall, la Băneasa, la Grand Cinema, nu așa, la Sala Epika, spectacolul „Cina de adio”. Cu Mihai Călin, Ecaterina Ladin și Gigi Ifrim. E o piesă scrisă de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte, dramaturgi francezi care ne sunt contemporani (ceea ce o face și un pic, dar doar un pic, prețioasă).

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

22
/05
/17

Într-o zi de 22 mai se năștea actorul britanic Laurence Olivier si se stingeau din viata compozitorul şi dramaturgul german Richard Wagner și scriitorul francez Victor Hugo.

21
/05
/17

,,Nu vă supărați, ați văzut cumva un domn cam atât de înalt care-a trecut pe-aici? Dar dumneavoastră ați văzut? Atât de înalt! Imposibi! Imposibil! Eu cred c-ați văzut, dar nu vreți să-mi spuneți.”

20
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Astăzi, când se discută în lumea întreagă soarta Europei ca un tot organic ori ca o aglomerare de state, e interesant să ni-l amintim pe George Ciorănescu (1918-1993), cel care la un moment dat spunea: „Poporul din care mă trag s-a pronunţat totdeauna pentru Europa. Poporul meu posedă deplina maturitate şi întreaga informaţie istoică şi politică pentru a sprijini crearea Europei unite, libere şi democratice”.

19
/05
/17

O fată tânără trăiește o situație nefericită ce pare să nu aibă rezolvare. Orfană de mamă încă din copilărie, eroina noastră își pierde acum tatăl – plecat la război – și rămâne, la vârsta adolescenței, în grija unei mame vitrege, o femeie rea și apucătoare, preocupată doar de viitorul ei și al fetelor sale, Odette și Jeannette. Dar norocul omului e schimbător. Și uite-așa, într-o zi și-o noapte, sub privirea protectoare a unui Înger păzitor – Zâna celor buni la suflet –, lucrurile se îndreaptă și o pornesc pe drumul cel bun, iar lacrimile de supărare se transformă în lacrimi de fericire.

19
/05
/17

Cu ocazia aniversării a 70 de ani a maestrului Gigi Căciuleanu, duminică, 14 mai 2017, a avut loc un eveniment special dedicat artistului, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București şi totodată a fost programat spectacolul D'ale noastre (joi 11 mai 2017).