Jim Crace şi Colm Toibin concurează pe lista lungă pentru Man Booker Prize 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/jim-crace-si-colm-toibin-concureaza-pe-lista-lunga-pentru-man-booker-prize-2013/

Jim Crace şi Colm Toibin se regăsesc printre cei 13 scriitori selectaţi pe lista lungă din acest an pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie.

Un articol de Andrada Văsii|25 iulie 2013

Jim Crace şi Colm Toibin se regăsesc printre cei 13 scriitori selectaţi pe lista lungă din acest an pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie.

Robert Macfarlane, preşedintele juriului care acordă Man Booker Prize pe 2013, consideră că „aceasta este cu siguranţă cea mai diversificată listă lungă din istoria premiului Man Booker”.

Lista lungă pentru Man Booker Prize 2013 include scriitori din Marea Britanie, Zimbabwe, Noua Zeelandă, Canada, Australia, Malaysia şi Irlanda. Pentru lista lungă a premiului Booker 2013 au fost în cursă 151 de romane.

13 scriitori

Cei 13 scriitori selectaţi în acest an pe lista lungă sunt următorii: Tash Aw („Five Star Billionaire”), NoViolet Bulawayo („We Need New Names”), Eleanor Catton („The Luminaries”), Jim Crace („Harvest”), Eve Harris („The Marrying of Chain Kaufman”), Richard House („The Kills”), Jhumpa Lahiri („The Lowland”), Alison MacLeod („Unexploded”), Colum McCann („Transatlantic”), Charlotte Mendelson („Almost English”), Ruth Ozeki („A Tale for the Time Being”), Donal Ryan („The Spinning Heart”), Colm Toibin („The Testament of Mary”).

Jim Crace (foto sus, stânga) a ajuns pe lista scurtă la Man Booker Prize în 1997 cu volumul „Quarantine”, iar Colm Toibin (foto sus, dreapta) a fost de două ori selectat pe lista scurtă – cu volumul „The Blackwater Lightship” în 1999 şi cu volumul „The Master” în 2004.

832 de pagini

La 67 de ani, Jim Crace este cel mai în vârstă din scriitorii de pe lista lungă, iar Eleanor Catton, în vârstă de 27 de ani, este cea mai tânără. Cartea ei, „The Luminaries”, este una dintre cele mai voluminoase dintre cele selectate pe lista lungă, cu un total de 832 de pagini.

Potrivit casei de pariuri William Hill, cele mai mari şanse pentru a câştiga Man Booker Prize în acest an le are Eleanor Catton (cotă de 6 la 1). Pe locurile următoare se află Jim Crace şi Colm Toibin (ambii cu o cotă de 7 la 1).

Şapte dintre cei 13 autori de pe lista lungă din acest an sunt femei, iar trei – NoViolet Bulawayo, Eve Harris şi Donal Ryan – sunt scriitori debutanţi, notează Mediafax.

În 2012 şi 2011, câte patru scriitori debutanţi au fost selectaţi pe lista lungă. Ultimul autor debutant care a câştigat Man Booker Prize a fost Aravind Adiga, în 2008, cu romanul „The White Tiger”.

Șase scriitori pe lista scurtă

Juriul din acest an, prezidat de Robert Macfarlane, este completat de jurnalista Martha Kearney, biograful şi criticul literar Robert Douglas-Fairhurst, scriitoarea Natalie Haynes şi romancierul şi criticul literar Stuart Kelly.

Lista scurtă – care va include doar şase scriitori – va fi dezvăluită pe 10 septembrie, iar premiul Man Booker pe 2013 va fi decernat pe 15 octombrie.

În 2012, Man Booker Prize a revenit scriitoarei Hilary Mantel pentru romanul „Bring Up the Bodies”. Hilary Mantel a devenit astfel prima femeie din istorie care a câştigat acest premiu de două ori. Romanciera britanică a câştigat prima dată premiul Booker cu volumul „Wolf Hall” în 2009.

Un premiu prestigios

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Foto credit: Wikipedia

 

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.