Pablo Neruda – moartea poetului laureat cu premiul Nobel anchetată din nou în Chile
https://www.ziarulmetropolis.ro/pablo-neruda-moartea-poetului-laureat-cu-premiul-nobel-anchetata-din-nou-in-chile/

Chile va redeschide ancheta privind moartea poetului laureat cu premiul Nobel pentru literatură Pablo Neruda, pentru a stabili dacă a fost otrăvit în urmă cu 40 de ani, de regimul dictatorial militar, după ce testele efectuate pe rămăşiţele exhumate în 2013 nu au descoperit dovezi în acest sens.

Un articol de |22 ianuarie 2015

Pablo Neruda, faimos pentru poemele sale de dragoste şi apropierea de ideologia comunistă, ar fi murit din cauza unui cancer la prostată la doar câteva zile după lovitura de stat, din 11 septembrie 1973, prin care puterea a fost preluată, în Chile, de regimul dictatorial al lui Augusto Pinochet, potrivit Reuters.

„Există dovezi iniţiale că (Pablo Neruda, n.r.) a fost otrăvit, iar, din acest punct de vedere, indiciile duc către anumiţi agenţi… Acest lucru ar putea fi o crimă la adresa umanităţii”, a declarat, miercuri, Francisco Ugas, şeful departamentului pentru drepturile omului din cadrul Guvernului chilian.

Şoferul poetului a declarat că agenţii lui Pinochet au profitat de starea de sănătate a lui Neruda pentru a-i injecta acestuia otravă în stomac, în timp ce scriitorul zăcea în pat în spitalul Santa Maria din Santiago de Chile.

Una dintre teoriile privind motivaţia din spatele presupusei otrăviri se referă la faptul că era un comunist convins şi loial preşedintelui Salvador Allende, îndepărtat de la putere prin lovitură de stat de Pinochet, care l-ar fi considerat pe poet o ameninţare, având şanse să devină un lider al opoziţiei în acea perioadă.

Noi teste medicale

Noile teste medico-legale vor căuta urme de substanţe anorganice şi metale grele în rămăşiţele pământeşti ale lui Neruda, pentru a se încerca să se stabilească o cauză directă sau indirectă a morţii.

Testele vor fi concentrate pe detectarea posibilelor daune provocate proteinelor şi celulelor de agenţi chimici, spre deosebire de analizele anterioare, care au căutat în mod special urme de otravă.

Pablo Neruda, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi chilieni, a obţinut aprecierea criticilor literari odată cu publicarea, în 1924, a volumului „Douăzeci de poeme de dragoste şi un cântec de deznădejde”, la vârsta de 19 ani.

A fost un scriitor prolific de-a lungul întregii vieţi şi a devenit, de asemenea, activist politic, candidând la preşedinţie la un moment dat, înainte de a renunţa, pentru a îl susţine pe Salvador Allende.

Neruda s-a ocupat de aducerea în Chile a unui vapor cu 2.000 de refugiaţi la bord, care fugeau din Spania din cauza războiului civil care a afectat acest stat european în perioada 1936 – 1939. Scriitorul a fost ambasador în Franţa în timpul mandatului de preşedinte al lui Allende.

Pablo Neruda a primit premiul Nobel pentru literatură în 1971, pentru „pentru opera lui, care, cu sufletul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi viselor unui întreg continent”.

Foto: Pablo Neruda – wikipedia

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.