Raluca Nagy, scriitoare: „Nu mi-a fost ușor să scriu non-ficțiune”
https://www.ziarulmetropolis.ro/raluca-nagy-scriitoare-nu-mi-a-fost-usor-sa-scriu-non-fictiune/

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri şi povestiri în majoritatea revistelor culturale din România şi în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii şi alţi dragoni” este cea de-a treia sa carte şi prima de non-ficţiune.

Un articol de Ziarul Metropolis|17 septembrie 2023

Spre sfârșitul lui 2019, scriitoarea și antropologa Raluca Nagy ajunge în Vietnam, iar criza sanitară mondială și alegerile proprii o rețin acolo aproape doi ani. Aceasta este, aparent, premisa ori pretextul memoir-ului de față. Numai că, treptat, autoarea se imersează în acest spațiu complet necunoscut, într-o cultură și-un context noi, în timp și-n memorie, iar ceea ce descoperă despre sine și despre lume e inedit, dar relevant pentru fiecare dintre noi.

Luni, 18 septembrie, începe turneul n’autor iese în stradă unde se va vorbi atât despre cartea Despre memoriile femeii și alți dragoni, cât și despre cartea de debut a Ioanei Burtea, Fără instrucțiuni de folosire, evenimente moderate de Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor de la Editura Nemira. Am stat de vorbă cu Raluca Nagy despre noua sa carte.

Care este primul lucru pe care ai vrea să-l știe cineva despre noua ta carte?

Că este, înainte de toate celelalte lucruri din ea, o carte despre memorie. Și că nu mi-a fost ușor să scriu non-ficțiune.

Cum a fost experiența scrierii, respectiv a trecerii de la ficțiune la non-ficțiune? Sigur că, fiind antropologă, ai scris de-a lungul timpului numeroase texte non-ficționale, însă, în cazul acesta, este vorba despre un debut în non-ficțiune creativă, un memoir.

Scrierea a fost fragmentată, nu mi-am propus niciodată să scriu o carte de non-ficțiune. Era pandemie, uneori lockdown, am început să scriu diverse texte despre Vietnam și, din aproape în aproape, am ajuns la un volum. Structura lui s-a schimbat radical în timpul Rezidenței Cărturești de la Țibănești, din iunie 2022. Mă bucur că ai adus în discuție meseria mea, pentru că nu o dată mi-a trecut prin cap că, dacă asta înseamnă să scrii non-ficțiune, mai bine scriu antropologie… Nu-mi dau seama încă dacă e un (sub)gen care mă atrage la fel de mult ca ficțiunea; în orice caz, experiența a fost o provocare și un test al răbdării, iar asta contează pentru mine la fel de mult ca faptul că și această carte a fost, până la urmă, exact cum și despre ce a vrut ea să fie.

Raluca Nagy în Vietnam

Ce relevanță are pentru tine faptul că volumul tău, împreună cu cel al Ioanei Burtea, marchează transformarea în imprint a n’autor, dar și lansarea colecției de non-ficțiune românească de la Nemira?

Sunt foarte recunoscătoare pentru încă o sincronicitate, au fost atât de multe de la începutul poveștii mele cu Nemira; poate acum simt un fel de (mică) responsabilitate, dar lucrurile sunt mereu mult mai ușoare în echipă, iar pentru asta îi mulțumesc lui Eli Bădică (sunt convinsă că știe exact ce face), Ioanei și tuturor celor(lalți) implicați.

Era pandemie, uneori lockdown, am început să scriu diverse texte despre Vietnam și, din aproape în aproape, am ajuns la un volum. (Raluca Nagy)

Foto: Neil Maclean

 



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.