EduAct construiește un centru multifuncțional pentru educație non-formală, destinat elevilor din Călărași
https://www.ziarulmetropolis.ro/eduact-construieste-un-centru-multifunctional-pentru-educatie-non-formala-destinat-elevilor-din-calarasi/

La doar un an de la înfiinţare, asociaţia EduAct a reuşit demararea lucrărilor pentru construirea unui centru multifuncţional în cadrul şcolii din satul Dorobanţu, Călăraşi, unde se desfăşoară programul „Prezent! Pentru viitor”.

Un articol de Liliana Matei|16 septembrie 2023

Astfel, peste 120 de elevi vor avea acces la un spațiu modern care le va pune la dispoziție primul laborator de informatică, prima bibliotecă, dar și un spațiu adecvat pentru activități de educație non-formală, cu scopul de a preveni riscul de abandon școlar.

Beneficiarii direcți ai programului sunt cei 127 de elevi care învață în trei schimburi, în doar două săli de clasă și o anexă pentru grădiniță. În lipsă de spațiu, orele de studiu ale copiilor sunt scurtate pentru a acomoda cele trei schimburi și limitează desfășurarea activităților extra curriculare. Noua construcție va asigura copiilor spațiu pentru un laborator de informatică, o bibliotecă, dar și spațiu pentru activități de educație non-formală.

Satul Dorobanțu se află la doar 40 minute de București, ceea ce îl transformă într-o resursă excelentă de forță de muncă, însă are o populație majoritară cu cel mult 8 clase, conform “Atlasului zonelor marginalizate” al Băncii Mondiale, fapt care îl scoate de pe harta pieței muncii. Prin programul “Prezent! Pentru viitor”, asociația EduAct intervine la nivelul învățământului primar, pentru a preveni riscul de abandon școlar prin activități de educație non-formală care au rolul de a dezvolta gândirea copiilor, vocabularul, aptitudinile și încrederea în sine, cultivându-le astfel dorința de a-și continua studiile.

„Ne-au fost donate laptopuri, dar nu am avut unde să le instalam. Ne derulăm programul în timpul pauzelor dintre seriile de elevi care urmează să intre la clasă și este evident că în acest ritm nu avem cum să ne atingem obiectivele de a susține actul educațional în mod corespunzător, nici de a avea un aport relevant în reducerea sau măcar staționarea abandonului școlar și a numărului de repetenți la nivelul școlii. De aici a apărut nevoia de a construi un spațiu pe care îl putem dota cu laptopuri și cărți, în care copiii pot participa la activități de educație remedială și non-formală”, a declarat Ioana Breazu, Președinte Asociația EduAct.

15% dintre elevii români își abandonează studiile

Obiectivul Asociației EduAct este să completeze cu educație non-formală curricula școlară și să participe la reducerea punctelor de abandon școlar, a absențelor și a numărului de repetenți în unitățile de învățământ în care intervine. Cu o rată națională de abandon școlar de 15% și cu un grad de sărăcie de 34,5%, România se află în topul clasamentelor din UE. Nevoia de intervenție, în mod special în zonele rurale, acolo unde nu se pune accent pe educație și există riscul creării unui cerc vicios, este majoră.

Demersul EduAct este susținut prin donații din partea mai multor companii, dar și cu sprijinul Auchan România, care donează 100.000 lei pentru rechizitele eco-friendly marcă proprie achiziționate de către clienții săi, cu scopul de a susține programul asociației, precum și dezvoltarea și echiparea centrului multifuncțional.

„Ne bucurăm să sprijinim acest proiect și să clădim astfel, alături de EduAct, un viitor mai sigur pentru copii, continuând în acest fel demersurile noastre de a susține educația în medii vulnerabile. Invităm părinții care își fac în această perioadă cumpărăturile pentru școală să aleagă rechizite ecologice, gestul lor însemnând nu doar că susțin o cauză nobilă, ci și că sunt cumpărători responsabili, cu grijă față de mediul înconjurător”, a declarat Corina Dospinoiu, Director Sustenabilitate Auchan România.

Până pe 19 septembrie, Auchan a pregătit mii de articole dedicate începutului noului an școlar, parte din oferta Back to School, în toate magazinele din rețea. Printre acestea se numără și o selecție variată de articole eco din plastic reciclat, carton certificat FSC, hârtie sau alte ambalaje cu conținut redus de plastic, compania având o politică amplă și un angajament de reducere a consumului de plastic, parte din strategia de sustenabilitate. Gama eco cuprinde și instrumente de scris cu o durată mai mare de viață, de două ori mai mare față de instrumentele obișnuite și rezerve pentru acestea.

Donația Auchan susține construcția anexei în cadrul școlii din satul Dorobanțu, județul Călărași, precum și sprijinirea a 30 de elevi incluși în programul  “Prezent! Pentru viitor” al Asociației EduAct.

EduAct este o asociație non-profit a cărei misiune este îmbunătățirea procesului educațional prin programe vocaționale și module de educație non-formală.  EduAct intervine în comunitățile identificate de Banca Mondială ca fiind vulnerabile și cu indicatori scăzuți în activitatea educațională. Programele EduAct sunt special create pentru fiecare ciclu de învățământ. Fondată în anul 2022, asociația are în derulare programul “Prezent! Pentru viitor” dedicat învățământului primar și în curs de implementare programul “Competențe Digitale” pentru învățământul gimnazial, precum și programul “Compas Vocațional” pentru orientarea în carieră a elevilor de liceu. Până în prezent, EduAct lucreaza cu copii din 4 sate și 2 scoli care functioneaza in aceeasi unitate, prin derularea de activități remediale și de dezvoltare personală, ajutând 127 de elevi. Pentru mai multe detalii privind programele EduAct vizitați website-ul www.eduact.ro și paginile de social media facebook.com/eduact.ro, instagram.com/eduact_romania/, linkedin.com/eduactromania, youtube.com/@AsociatiaEduAct.

 

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.