Papa Ioan Paul al II-lea – Însemnările sale personale, în curs de apariție la Editura Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/papa-ioan-paul-al-ii-lea-insemnarile-sale-personale-in-curs-de-aparitie-la-editura-humanitas/

Editura Humanitas a semnat contractul pentru traducerea volumului ce cuprinde, în mai bine de 600 de pagini, însemnările Papei Ioan Paul al II-lea.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2014

Patruzeci de ani din viața Papei Ioan Paul al II-lea, cea mai importantă personalităte spirituală a secolului XX, sunt consemnați într-un volum care, odată publicat la începutul lunii trecute în Polonia, a devenit subiectul unei controverse mediatice internaționale, anunță Editura Humanitas.

Nu întâmplător reflecțiile sale, începute când încă era episcop al Cracoviei și încheiate în 2003, cu doi ani înainte de moartea sa, au fost supuse atenției Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Aceste însemnări personale i-au fost încredințate prin testament cardinalului Stanislaw Dziwisz, secretarul său personal în cei douăzeci și șapte de ani de pontificat, pentru a fi arse, dar, în pofida dorinței Suveranului Pontif, dar din dragoste și profund respect față de Papa, Papa Ioan Paul cardinalul Stanislaw Dziwisz nu le-a distrus.

„Nu am avut curajul să ard carnețele lăsate, pentru că în ele se aflau informații importante despre viața sa. […] Nu am ars însemnările lui Ioan Paul al II-lea pentru că ele sunt cheia către spiritualitatea sa, esența fiecărei ființe umane: către înțelegerea relației sale cu Dumnezeu, cu ceilalți oameni și cu sine însuși”, mărturisea cardinalul Dziwisz.

Karol Wojtyla, arhiepiscop metropolitan al Cracoviei, cardinal, și, din 1978, Suveran Pontif, a străbătut una dintre cele mai dificile perioade din secolul XX, fiind nucleul lumii spirituale occidentale.

Singurul Suveran Pontif care a vizitat România, în această calitate, Ioan Paul al II-lea a făcut posibil un moment de o imensă importanță istorică, sute de mii de oameni, ortodocși, catolici și greco-catolici, participând la evenimentele petrecute în cele trei zile ale vizitei.

Beatificat în 2011, Ioan Paul al II-lea va fi canonizat de către Papa Francisc duminică în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, celebrată în Piața Sf. Petru din Vatican.

Foto cu Papa Ioan Paul al II-lea – wikipedia

12
/06
/18

Cartea „Pădurea întunecată”, scrisă de Nicole Krauss, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în anul 2018 (traducere din limba engleză și note de Luana Schidu).

08
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Roma antică a rămas mereu tributară culturii grecești. Opera lui Seneca, născut cu cinci ani înainte de era noastră, o dovedește din plin. Născut la Cordoba (Spania) într-o familie din nobilimea provincială (tatăl său scrisese un prețios tratat de oratorie) și educat la Roma, el s-a dedicat în primul rând filosofiei, adoptând stilul de viață excesiv de sobru al stoicilor.

07
/06
/18

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România şi le punem la luptă faţă în faţă. Cel care va câştiga confruntarea va fi declarat cartea lunii...

05
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O matrice spirituală deosebită de a europenilor face ca lumea indiană, acel conglomerat unde se vorbesc 15 grupe de limbi, cu literatură și tradiții culturale proprii, să surprindă în permanență, să intereseze prin uimitoarea diversitate și în același timp prin coeziunea extraordinară.

04
/06
/18

METROPOLIS SPECIAL După ce a cucerit planeta cu „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” (Polirom, 2017), istoricul israelian Yuval Noah Harari și-a îndreptat privirea spre ce va urma. „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului” (Polirom, 2018) este o incursiune în lumea imaginară a ceea ce ar putea fi.

01
/06
/18

“În primii ani de viață am locuit într-o cămăruță, împreună cu părinții mei, care abia se căsătoriseră, cu un an în urmă, erau niște oameni foarte tineri. Și în acea cameră de câțiva metri pătrați se desfășura toată viața noastră, toată viața familiei. Era ciment pe jos, era un pat în care dormeam toți trei. și pe marginea căruia, mama, ținându-mă în brațe, îmi citea. E prima mea amintire. (...)”, mărturisea Mircea Cărtărescu, într-un interviu pentru emisiunea DIGICULT. Născut într-o zi de 1 iunie, la fel ca și soția sa, scriitoarea Ioana Nicolaie, Mircea Cărtărescu împlinește, astăzi, 62 de ani.

30
/05
/18

METROPOLIS SPECIAL 7 destinații din romanele momentului – din New York până la Tōkyō, din Bogotá la Calcutta, din Tripoli până în Sicilia și de acolo la Ierusalim...

29
/05
/18

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a, va avea loc între 30 mai şi 3 iunie, într-un nou spaţiu de la Romexpo, Pavilionul B2, unde Statele Unite reprezintă ţara invitată de onoare.

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.