Scriitorul român Elisei Virgil a fost premiat de Societatea Literară din Madrid
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-roman-elisei-virgil-a-fost-premiat-de-societatea-literara-din-madrid/

Scriitorul român Elisei Virgil a primit duminică, 12 mai 2013, premiul pentru literatură „Scriitori din Est“, locul al doilea, în valoare de 3.000 de Euro, acordat de Noua Societate Literară din Madrid.

Un articol de Andrada Văsii|15 mai 2013

Scriitorul român Elisei Virgil a primit duminică, 12 mai 2013, premiul pentru literatură „Scriitori din Est“, locul al doilea, în valoare de 3.000 de Euro, acordat de Noua Societate Literară din Madrid.

Cartea autorului român a atras atenţia criticilor, cu ocazia Săptămânii Cărţii 2013, eveniment organizat de Prefectura oraşului Madrid. Săptămâna Cărţii s-a desfăşurat la Facultatea de Filologie a Universităţii Complutense din capitala Spaniei.

 Lansare care a captivat publicul

Elisei Virgil a asistat, pe 14 aprilie, la prezentarea romanului său „El Triángulo de la Felicidad“ („Triunghiul Fericirii“), organizată de Editura Niram Art, în Espacio Niram din Madrid. Cartea, aflată la a doua ediţie, face parte din Colecţia Propuneri, coordonată de Tudor Şerbănescu, artist român recunoscut pentru opera sa în Spania.

Într-un interviu pentru Union Radio Madrid, autorul a declarat:

Sunt foarte mulţumit de premiul pe care l-a primit „Triunghiul Fericirii“, premiu care înseamnă pentru mine o surprinzătoare recunoaştere a literaturii române în Occident.

Elisei Virgil,

scriitor

Coperta a fost creată de artistul plastic spaniol Ivan Miedho. Romanul, tradus de Fabianni Belemuski, a atras atenţia publicului şi a criticilor, care l-au comparat pe Virgil cu Juan José Millas şi Vintilă Horia, scriitor care şi-a petrecut o bună parte din viaţă în Peninsula Iberică.

Elisei Virgil a afirmat că scrierile sale fac parte din bogăţia culturală din Estul Europei, încă neexploatată suficient în Occident.

24
/06
/18

Teatrul Evreiesc de Stat  prezintă miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, spectacolul de lieduri și poezie „Glasuri evreiești în poezia lumii“, pe versuri de Benjamin Fondane, Nina Cassian, Magda Isanos, Charles-Pierre Baudelaire și Paul Celan, în lectura actorilor TES -  Maia Morgenstern, Darius Daradici, Viorica Bantaș și Mircea Dragoman.

12
/06
/18

Cartea „Pădurea întunecată”, scrisă de Nicole Krauss, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în anul 2018 (traducere din limba engleză și note de Luana Schidu).

08
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Roma antică a rămas mereu tributară culturii grecești. Opera lui Seneca, născut cu cinci ani înainte de era noastră, o dovedește din plin. Născut la Cordoba (Spania) într-o familie din nobilimea provincială (tatăl său scrisese un prețios tratat de oratorie) și educat la Roma, el s-a dedicat în primul rând filosofiei, adoptând stilul de viață excesiv de sobru al stoicilor.

07
/06
/18

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România şi le punem la luptă faţă în faţă. Cel care va câştiga confruntarea va fi declarat cartea lunii...

05
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O matrice spirituală deosebită de a europenilor face ca lumea indiană, acel conglomerat unde se vorbesc 15 grupe de limbi, cu literatură și tradiții culturale proprii, să surprindă în permanență, să intereseze prin uimitoarea diversitate și în același timp prin coeziunea extraordinară.

04
/06
/18

METROPOLIS SPECIAL După ce a cucerit planeta cu „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” (Polirom, 2017), istoricul israelian Yuval Noah Harari și-a îndreptat privirea spre ce va urma. „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului” (Polirom, 2018) este o incursiune în lumea imaginară a ceea ce ar putea fi.

01
/06
/18

“În primii ani de viață am locuit într-o cămăruță, împreună cu părinții mei, care abia se căsătoriseră, cu un an în urmă, erau niște oameni foarte tineri. Și în acea cameră de câțiva metri pătrați se desfășura toată viața noastră, toată viața familiei. Era ciment pe jos, era un pat în care dormeam toți trei. și pe marginea căruia, mama, ținându-mă în brațe, îmi citea. E prima mea amintire. (...)”, mărturisea Mircea Cărtărescu, într-un interviu pentru emisiunea DIGICULT. Născut într-o zi de 1 iunie, la fel ca și soția sa, scriitoarea Ioana Nicolaie, Mircea Cărtărescu împlinește, astăzi, 62 de ani.

30
/05
/18

METROPOLIS SPECIAL 7 destinații din romanele momentului – din New York până la Tōkyō, din Bogotá la Calcutta, din Tripoli până în Sicilia și de acolo la Ierusalim...

29
/05
/18

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a, va avea loc între 30 mai şi 3 iunie, într-un nou spaţiu de la Romexpo, Pavilionul B2, unde Statele Unite reprezintă ţara invitată de onoare.