VIDEO Documente care au aparţinut industriaşului Oskar Schindler sunt scoase din nou la licitaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documente-care-au-apartinut-industriasului-oskar-schindler-sunt-scoase-din-nou-la-licitatie/

Documente care au aparţinut lui Oskar Schindler au fost scoase la vânzare pe internet, la doar câteva zile după eşecul licitaţiei de pe eBay a unei copii a ,,Listei lui Schindler”.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

Documente care au aparţinut lui Oskar Schindler au fost scoase la vânzare pe internet, la doar câteva zile după eşecul licitaţiei de pe eBay a unei copii a „Listei lui Schindler”. Acea copie conţinea numele a câtorva sute de evrei salvaţi de acest industriaş german, în Al Doilea Război Mondial.

Aceste documente, printre care se află planurile de extindere a uneia dintre uzinele lui Schindler din Polonia, sunt scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii online care se desfăşoară până pe 14 august, a precizat casa RR Auction din New Hampshire, organizatoarea evenimentului.

Trei milioane de dolari

La sfârşitul lunii iulie, o copie a Listei lui Schindler, un document de 14 pagini conţinând numele a 801 evrei salvaţi de industriaşul german de ororile nazismului, nu şi-a găsit cumpărător pe eBay, unde era propusă spre vânzare pentru preţul de 3 milioane de dolari.

Citiţi şi Lista lui Schindler a fost scoasă la licitaţie pe eBay

Documentele pentru licitaţia din august provin de la un colecţionar privat californian. Unul dintre loturi include planurile de extindere a unei fabrici de obiecte din email pe care Oskar Schindler o deţinea la Cracovia, în Polonia, unde angajase peste 1.000 de evrei pe care îi salvase dintr-un lagăr de concentrare din vecinătate, notează Mediafax.

Datând din 1943 şi purtând logoul companiei germane Siemens, aceste planuri prezintă în special cartierele în care Schindler îi mutase pe angajaţii săi evrei, pentru a-i ajuta să scape astfel de atrocităţile comise în lagărul de la Plaszow. „Acela este cu adevărat momentul în care Schindler a început să salveze evrei“, spune David Crowe, istoric specialist în Holocaust. 

Un alt document scos la vânzare este o scrisoare de recomandare – semnată de Schindler – pentru un angajat polonez, care pregătea transferul acestuia de la uzina din Cracovia în Republica Cehă.

După părerea istoricului David Crowe, acea scrisoare este o dovadă a faptului că Schindler obţinuse mai devreme decât se credea autorizaţia de a-şi muta activităţile – şi, deci, angajaţii evrei.

O viaţă demnă de un film

Transferându-şi acei salariaţi, în număr mare, către fabricile de muniţie, industriaşul german i-a ajutat astfel pe muncitorii evrei să scape de camerele de gazare.

Industriaşul Oskar Schindler a salvat vieţile a peste o mie de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trecând numele acestora pe o listă de muncitori care efectau munci indispensabile pentru armata germană.

Mort în 1974, în anonimat, Oskar Schindler a fost recompensat postum cu titlul de „Drept între popoare”.

Povestea lui a stat la baza filmului „Lista lui Schindler”, lansat de regizorul american Steven Spielberg în 1993. Pelicula „Lista lui Schindler” a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun film în 1994.

Foto credit: Cinemagia

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.