10 cărți de citit în perioada pandemiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-carti-de-citit-in-perioada-pandemiei/

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărţile au fost şi vor rămâne cel mai bun însoţitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalţi, iar călătoriile sunt dificile.

Un articol de Dana Ionescu|29 noiembrie 2020

Ziarul Metropolis a adunat 10 cărți din toate timpurile care să vă aprindă imaginația și bucuria de a trăi. Romane și volume de amintiri de la autori importanți, care merită ore bune din viețile noastre.

1.„La drum cu mătusă-mea” de Graham Greene

Pentru că nu știe ce e viața, nonconformista mătușă Augusta își propune să-i arate insipidului Henry, omul care nu-și dorește nimic, ce înseamnă să trăiești. La Paris, la Istanbul, în metropole și sătuce îndepărtate, în Europa, Africa și Asia, doi oameni descoperă că lumea este absolut incredibilă. Din 1969, când s-a publicat, celebrul roman al scriitorului englez dă, cu ironie, umor și multă tandrețe, minunate lecții de viață, inspirând cineaști, oameni de teatru și nenumărați cititori.

2.„La drum” de Jack Kerouac

La peste o jumătate de secol de la apariția sa, „Biblia” Generației Beat, cartea lui Jack Kerouac rămâne înainte de toate o poveste frumoasă despre căutare și libertate. America anilor ’50, de-a lungul și de-a latul, se desfășoară în fața cititorilor cu toate visele ei, cu oamenii ei, cu tot ce are ea și cu tot ce poate îmbunătăți. Hedonism, teribilism, angst, căutare a autenticității și mai ales a fericirii individuale, într-o carte-cult din topurile celor mai bune 100 de cărți scrise în limba engleză, o carte în care jazzul și poezia se etalează cu câteva dintre fațetele lor.

3.„Shantaram” de Gregory David Roberts

Inspirat de întâmplări adevărate din biografia autorului, romanul din anul 2003 al lui Gregory David Roberts ne invită în India. Acolo îl însoțim pe un delincvent care ajunge în viața agitată din Mumbai și din multe, nenumărate alte locuri, absolut surprinzătoare pentru europeni. Un pașaport fals îi asigură accesul într-o lume în care holera încă există, iar confliectele maritale le rezolvă tot comunitatea. La periferie, în sărăcia cea mai lucie și în palate, în bogăția cea mai sclipitoare, cititorul ajunge fascinat și vrea ca lectura să nu se termine. Ori să se termine, ca să-și poată aranja o călătorie care are toate șansele să schimbe ceva în el.

4.„Șapte ani în Tibet” de Heinrich Harrer

În mod cert una dintre cele mai frumoase cărți de călătorie din toate timpurile, lucrarea austriacului Heinrich Harrer este lectură obligatorie pentru orice pasionat de călătorie. Ajungând la Lhasa, capitala Tibetului, „orașul interzis”, unde nu mai călcase niciun european, acesta, împreună cu prietenul său, descoperă altfel lumea, învață limba și începe să se raporteze altfel la realitate. Învață tibetană și devine chiar profesor pentru Dalai Lama, însoțindu-l în India când China invadează Tibetul. Viața de zi cu zi în Tibet și universul Himalaya sunt două dintre temele cele mai importante și cele mai atrăgătoare ale cărții.

5.„Jurnal de călătorie. Japonia. China” de Nikos Kazantzakis

La Singapore, la Muntele Fuji, la Shanghai, la Kyoto, la Hong Kong, într-o grădină japoneză, într-o sală de teatru din China, la piață, la muzeu și mai ales în casele oamenilor. În toate aceste locuri ne duce scriitorul grec care, întorcându-se dintr-o călătorie în Orient, începea să schițeze romanul „Zorba Grecul”. La ceremonia ceaiului, la bordel, la templu, în fabrică, la piață, la petrecere, la școală ajungem împreună cu el, care în 1935 era fascinat și de China, și de Japonia. Fiecare dintre ele cuprinde nenumărate chipuri, surprinse în imagini puternice.

6.„Istanbul” de Orhan Pamuk

Această declarație de dragoste etrnă, inseperabilă de melancolie, scrisă de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură care a semnat romane ca „Mă numesc Roșu” sau „Muzeul inocenței”, cuprinde pagini dintre cele mai fermecătoare. Unele amintesc, peste timp, de felul în care orașul de pe Bosfor l-a fascinat pe un Pierre Loti, de exemplu. Pe străzile din fosta capitală a Imperiului Otoman, în locuințele ei, în clădirile ei publice, în piețe și cafenele, descoperim mai multe universuri. Totul se amestecă, vremurile se amalgamează și bucăți de povești ies la iveală. „Nefericirea înseamnă să-ți fie lehamite de tine și de oraș”, spune direct unul dintre ultimele capitole ale acestei cărți care, atenție, înfățișează un Istanbul foarte personal al unui scriitor de la începutul unui mileniu grăbit, autor care, iubind aprig Turcia natală, nu poate să nu fie dezamăgit de ea.

7.„Omagiu Cataloniei” de George Orwell

O jumătate de an, mai exact din decembrie 1936 până în iulie 1937, reporter în Războiul Civil din Spania, George Orwell a scris o captivantă și percutantă dare de seamă asupra unei stări de fapt cercetate asiduu până în zilele noastre. Această impresionantă dare de seamă a unuia dintre cei mai importați scriitori din secolul XX, autor al celei mai influențe viziuni distopice asupra viitorului, cuprinde numeroase motive de reflecție pentru cititorul de azi. Carte a iluziilor spulberate și cronică dură a sălbăticiei umane, „Omagiu Cataloniei” etalează o luciditate sănătoasă. Mergem la Barcelona și pătrundem în interiorul unor facțiuni politice care se îndepărtează de ființa umană, desființăm mituri și, odată cu autorul, descoperim încă o dată, înainte ca Milan Kundera să-și fi scris cunoscutul roman „Viața e în altă parte”, că adevărul e, într-adevăr, în altă parte.

8.„Inelele lui Saturn” de W.G. Sebald

În romanul lui 1955 scriitorul german ne invită la o plimbare de durată. Carte-hibrid – și roman, și autobiografie, și scriere de călătorie – în care se discută despre câte în lună și în stele, „Inelee lui Saturn” ne poartă ținutul în Suffolk din Anglia, unde putem face tot felul de constatări. În această capodoperă a unui autor descoperit târziu și stins din viață devreme, istoria omului și istoria artelor se amestecă într-o formulă din care a apărut un unicat. Mergeți, deci, la plimbare în Anglia și nici nu știți câte o să descoperiți!

9.„Călătorii cu Charlie” de John Steinbeck

În 1962, după un lung periplu prin patruzeci de state americane, unde este însoțit de Charlie, căţelul lui, John Steinbeck scrie „Eu și Charlie”, carte ce avea să ajungă în bibliotecile a nenumărați iubitori de literatură și de călătorii. În acelaşi an primește Premiul Nobel pentru Literatură. Unul dintre cei mai mari scriitori americani realiza, așadar, un tablou impresionant al oamenilor și al vieții, așa cum a văzut-o el mergând mii de kilometri printr-un ținut ce stă sub semnul diversității. Portrete, reflecții și însemnări despre viața aceasta de neînțeles, dar mai ales povești îl așteaptă pe cititorul dornic să deschidă sau să redeschidă această carte atât de cunoscută pentru a face o călătorie în timp și a vedea o Americă așa cum va fi fost ea pentru un spirit atât de pătrunzător.

10.„Un an în Provence” de Peter Mayle

Cu siguranță una dintre cele mai citite scrieri din ultimele decenii despre arta de a călători, aparținându-i un scriitor de succes, „Un an în Provence” seamănă cu un vis bogat în culori, lumini și arome. Cum să nu-ți dorești să-ți petreci măcar o vacanță acolo, în acest tărâm fermecat unde timpul trece altfel?  Ca orice englez care visează să stea la soare, Peter Mayle a pornit într-o aventură despre care nu știa, desigur, că n-o să-și dorească să se termine. Dacă-i citiți cartea, o să simți că trebuie să mergeți neapărat în această minunată parte a Franței, unde tihna există cu adevărat și unde arta de a trăi, deloc o abstracțiune, este însoțită de la joie de vivre. Și pentru firile visătoare, și pentru cei cu picioarele pe pământ, „Un an în Provence” are mult de oferit.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.