10 motive ca să vii la Ideo Ideis
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-motive-ca-sa-vii-la-ideo-ideis/

Aseară s-a încheiat a zecea ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care a avut loc între 1 şi 9 august, la Alexandria. I-am întrebat pe zece dintre oamenii care participă aproape în fiecare an la festival: „De ce să vii la Ideo Ideis?”. Câţiva dintre ei sunt chiar mentori ai festivalului: Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu.

Un articol de Mira Sfura|10 august 2015

1. Andi Vasluianu, actor: „Să vii ca să fii!”

2. Medeea Marinescu, actriță: „Ca să te bucuri privind lumea, teatrul, prin ochii naivi și încrezători ai celor foarte tineri.”

3. Vlad Zamfirescu, actor: „Pentru că are sens. Pentru că arta autentică are nevoie de energie și adevăr, iar tinerii de la IDEO IDEIS le au pe amândouă. Pentru că e un fenomen unic în România care, în zece ani, a influențat semnificativ nu doar destinul unui oraș – Alexandria a devenit un reper cultural național – ci și generații întregi de artiști.

Pentru că Andreea, Alex și întreaga lor echipă au reușit miracolul de a transforma o idee ambițioasă într-o realitate incontestabilă. Pentru că e unul dintre foarte puținele modele românești de succes cultural cu vocație universală (Ideo Ideis ar putea să devină o franciză).

Pentru că are o istorie mai lungă decât a României în Uniunea Europeană (în 2007, avea deja doi ani de succese). Pentru că orice om, artist sau nu, ar trebui să se bucure, măcar o dată pe an, de mâncarea și prăjiturile de la Conciato.”

4. Marius Manole, actor: „Pentru că îmi amintește de ce m-am apucat de meseria asta.”

5. Andreea Borțun, scenarist și Co-Președinte Ideo Ideis: „Pentru că oazele sunt rare.”

6. Alexandru Ion, actor și Co-Președinte Ideo Ideis: „Pentru că este locul în care e nevoie să vii doar o dată ca să te întorci de fiecare dată.”

11800602_903285279737159_3611760921460328975_n

Andreea Borțun și Alexandru Ion, la gala de deschidere a Ideo Ideis X.

7. Alex Bogdan, actor și trainer: „Ideo Ideis e locul unde oamenii învață să dăruiască, să iubească și să crească frumos împreună.”

8. Adi Bulboacă, fotograf: „Eu vin pentru spectacolele copiilor, iar recomandarea mea este ca, odată ce ai ajuns într-un an și i-ai văzut, să te întorci și să îi vezi cum cresc. E locul în care an de an îmi recapăt încrederea în generația de liceeni atât de criticată de toată lumea. Primesc lecții despre pasiune, creativitate și muncă.”

9. Vlad Bălan, fost participant la Ideo Ideis, actor: „Pentru că e în continuare cel mai intens moment din viața mea.”

10. Florin Piersic Jr., actor: „Free spirit.

Foto: Andrei Gîndac și Adi Bulboacă

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.