10 motive ca să vii la Ideo Ideis
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-motive-ca-sa-vii-la-ideo-ideis/

Aseară s-a încheiat a zecea ediţie a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care a avut loc între 1 şi 9 august, la Alexandria. I-am întrebat pe zece dintre oamenii care participă aproape în fiecare an la festival: „De ce să vii la Ideo Ideis?”. Câţiva dintre ei sunt chiar mentori ai festivalului: Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu.

Un articol de Mira Sfura|10 august 2015

1. Andi Vasluianu, actor: „Să vii ca să fii!”

2. Medeea Marinescu, actriță: „Ca să te bucuri privind lumea, teatrul, prin ochii naivi și încrezători ai celor foarte tineri.”

3. Vlad Zamfirescu, actor: „Pentru că are sens. Pentru că arta autentică are nevoie de energie și adevăr, iar tinerii de la IDEO IDEIS le au pe amândouă. Pentru că e un fenomen unic în România care, în zece ani, a influențat semnificativ nu doar destinul unui oraș – Alexandria a devenit un reper cultural național – ci și generații întregi de artiști.

Pentru că Andreea, Alex și întreaga lor echipă au reușit miracolul de a transforma o idee ambițioasă într-o realitate incontestabilă. Pentru că e unul dintre foarte puținele modele românești de succes cultural cu vocație universală (Ideo Ideis ar putea să devină o franciză).

Pentru că are o istorie mai lungă decât a României în Uniunea Europeană (în 2007, avea deja doi ani de succese). Pentru că orice om, artist sau nu, ar trebui să se bucure, măcar o dată pe an, de mâncarea și prăjiturile de la Conciato.”

4. Marius Manole, actor: „Pentru că îmi amintește de ce m-am apucat de meseria asta.”

5. Andreea Borțun, scenarist și Co-Președinte Ideo Ideis: „Pentru că oazele sunt rare.”

6. Alexandru Ion, actor și Co-Președinte Ideo Ideis: „Pentru că este locul în care e nevoie să vii doar o dată ca să te întorci de fiecare dată.”

11800602_903285279737159_3611760921460328975_n

Andreea Borțun și Alexandru Ion, la gala de deschidere a Ideo Ideis X.

7. Alex Bogdan, actor și trainer: „Ideo Ideis e locul unde oamenii învață să dăruiască, să iubească și să crească frumos împreună.”

8. Adi Bulboacă, fotograf: „Eu vin pentru spectacolele copiilor, iar recomandarea mea este ca, odată ce ai ajuns într-un an și i-ai văzut, să te întorci și să îi vezi cum cresc. E locul în care an de an îmi recapăt încrederea în generația de liceeni atât de criticată de toată lumea. Primesc lecții despre pasiune, creativitate și muncă.”

9. Vlad Bălan, fost participant la Ideo Ideis, actor: „Pentru că e în continuare cel mai intens moment din viața mea.”

10. Florin Piersic Jr., actor: „Free spirit.

Foto: Andrei Gîndac și Adi Bulboacă

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.