„100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, la Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-1-000-1-000-000-de-povesti-la-teatrul-ion-creanga/

De peste mări şi ţări, de departe şi de-aproape, se întorc în Bucureşti atât de aşteptatele poveşti. Între 3 şi 10 octombrie, Teatrul Ion Creangă vă invită să luaţi parte la una dintre cele mai spectaculoase aventuri pentru pici, mămici şi tătici: cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2015

Festivalul, care propune spectacole dintre cele mai diverse – teatru dramatic, musical, teatru-dans sau circ, dar și ateliere pentru copii va aduce magia poveștilor în sălile primitoare ale teatrelor din București: Teatrul Excelsior, Opera Comică pentru Copii, Teatrul de Comedie (Sala nouă), Creart și Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

Peste 40 de evenimente vor avea loc pe durata celor 8 zile de teatru și povești, în cadrul celor 2 secțiuni competiționale (spectacole pentru categoria 1-6 ani, respectiv peste 6 ani) și a secțiunii Off – în afara competiției, dedicată spectacolelor interactive și evenimentelor conexe. Selecția programului competițional a fost realizată de către teatrologul Carmen Stanciu, care a ales spectacole ce depășesc barierele lingvistice sau culturale, spectacole sensibile, despre spaime şi despre zbor, despre sunetul culorilor şi despre gusturile sunetelor.

Printre invitaţii acestei ediţii se numără teatrele La Baracca Testoni Ragazzi, Teatro Prova, Antonio Panzuto, TAM Teatromusica şi Principio Attivo din Italia, Roseland Musical şi Markeliῆe din Spania, The Puppet Theatre at the Crossroads (Slovacia), Dansmakers Amsterdam (Olanda), The National Theatre of Monkey Country și Kunos Circus (Elveția), Kabaré Púpala (Germania), Orna Porat Theatre (Israel) şi, pentru prima dată în Europa, Mandragora Circo din Argentina. Totodată, publicul va avea oportunitatea să urmărească unele dintre cele mai valoroase trupe ale teatrelor pentru copii și tineret din țară: Teatrul Ariel (Târgu Mureș), Teatrul Tineretului (Piatra Neamț), Teatrul Excelsior (București), Teatrul Regina Maria – Trupa Arcadia (Oradea) sau Teatrul Arlechino (Brașov).

Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc sâmbătă, 3 octombrie, la Teatrul Excelsior și va fi marcată de o premieră-eveniment a Teatrului Ion Creangă: „Spaima zmeilor”, un musical românesc original creat de o echipă curajoasă de artişti (Gelu Colceag – regizor, Ioana Pashca – scenograf, Ştefan Lupu – coregraf, Călin Grigoriu – compozitor). Spectacolul explorează universul încărcat de mistere și umor al folclorului românesc, reinterpretând povestea celebrului Stan Bolovan, care va deveni o feerie modernă şi îndrăzneaţă.

Cele mai bune spectacole, precum și cele mai bune interpretări actoricești vor fi răsplătite sâmbătă, 10 octombrie, în cadrul festivității de închidere. Premiile vor fi acordate de către un juriu alcătuit din personalități din domeniul teatrului din România și din străinătate: Slobodan Marković (Director al Festivalului Internațional al Teatrelor pentru Copii de la Subotica, Serbia), Maria Zărnescu (critic), Emil Boroghină (directorul fondator al Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare), Emilia Popescu (actriță) şi Philippe Besson (regizor, Germania).

INFO

Programul Festivalului, precum și ghidul „Celor mai frumoase povești povestite pe scurt părinților” pot fi consultate și descărcate pe www.fitc.ro sau www.teatrulioncreanga.ro.

Biletele au fost puse în vânzare în rețeaua Eventim și sunt disponibile online, pe www.eventim.ro, la sediul magazinelor partenere (Germanos, Domo, Vodafone, Orange, Librăriile Cărturești și Humanitas) sau la Casa de Bilete a Teatrului, aflată în Piața Amzei, nr. 13 – nr. tel. 0767.934.374.

19
/03
/15

Ziarul Metropolis vă invită să completaţi primele trei chestionare prin care puteţi afla cât de bine cunoaşteţi limba română şi cinematografia autohtonă. În săptămânile următoare vă pregătim şi alte teste, din teatru, film şi literatură universală. Atenție la întrebările capcană!

19
/03
/15

Proiectul "Memoria/ Explorarea/ Imaginarea Oraşului" lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021, el fiind structurat sub forma unei trilogii în care oraşul devine atât cadru de desfăşurare, cât şi protagonist, iar cetăţenii săi, generatori de conţinut.

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

18
/03
/15

Astăzi, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, criticul de teatru şi realizatoarea de televiziune Marina Constantinescu trece în barca personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar într-o inedită întâlnire cu publicul.

17
/03
/15

Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

17
/03
/15

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, cu o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. Cea de-a patra ediție a festivalului va pune în discuție un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia și Ucraina, într-un program special.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.