100 de regizori din 100 de țări lucrează online pentru un proiect inedit al Teatrului Național Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-regizori-din-100-de-tari-lucreaza-online-pentru-un-proiect-inedit-al-teatrului-national-craiova/

La Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se desfăşoară, în această perioadă, un proiect internaţional unic în lume: HEKTOMERONUL.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

HEKTOMERON a pornit de la celebrul Decameron scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani,  însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florența acelor ani fusese lovită de ciumă și toată lumea trebuia să se izoleze și să fugă din calea morții. Izolarea, teama și moartea erau prezente atunci, în Florența anilor în care Decameronul a fost scris, așa cum sunt prezente și în lumea de acum.

Decameronul cuprinde 100 de povești iar fiecare poveste este transformată, în cadrul HEKTOMERON-ului, într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, câte unul pe zi, în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea etc.  Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

HEKTOMERON a debutat pe 15 ianuarie 2021 și se va desfășura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de povești vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în “Ziua Hektomeronului”.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pâna acum au fost difuzate 13 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia, Burundi, Muntenegru. Urmează ca regizori din Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova, Danemarca, Finlanda, Nigeria, Indonezia, Grecia, Canada, India, Austria, Africa de Sud etc să își prezinte spectacolele.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniștii fiind actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Excepție face episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât în website-ul evenimentului cât și în website-ul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova: www.tncms.ro. Important de reținut este că toate episoadele vor rămâne online în platformă, în pagina construită pentru fiecare țară participantă și se vor putea urmări gratuit.

Proiect: HEKTOMERON

Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021

Difuzare: www.hektomeron.com

Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova

Preț: gratuit

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

 

HEKTOMERON / www.hektomeron.com

– PROGRAMUL URMĂTOARELOR EPISOADE –

 

Joi, 28 ianuarie 2021, ora 19:00

Regizor: Alexandra Petrova / Bulgaria

Actor: Iulia Lazăr

Episodul: Ziua 5 . Povestea  8

 

Vineri, 29 ianuarie 2021, ora 18.30

Regizor: Wirsiy Bernard Bongkisheri / Camerun

Actor: Ștefan Cepoi

Episodul: Ziua 8. Povestea 9

 

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, ora 22:30

Regizor: Servando Anacarsis Ramos / Mexic

Actor:  Cătălin Mihai Miculeasa

Episodul: Ziua 9 . Povestea  9

 

Duminică, 31 ianuarie 2021, ora 21:00

Regizor: Petru Hadârcă / Republica Moldova

Actor: Nicolae Poghirc

Episodul: Ziua 3. Povestea 8

Luni, 1 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anastasia Nørlund / Danemarca

Actor: Geni Macsim

Episodul: Ziua 2. Povestea 4

 

Marți, 2 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Anu Saari / Finlanda

Actor: Alina Mangra

Episodul: Ziua 6. Povestea 7

 

Miercuri, 3 februarie 2021, ora 21:00

Regizor: Adebajo Oluwafemi Israel / Nigeria

Actor: Anca Dinu

Episodul: Ziua 10. Povestea 7

 

Joi, 4 februarie 2021, ora 17:00

Regizor: Riyadhus Shalihin / Indonezia

Actor: Petronela Zurba

Episodul: Ziua 1. Povestea 6

 

Vineri, 5 februarie 2021

Regizor: Artiom Rybakov / Lituania

Actor: Vlad Udrescu

Episodul: Ziua 3. Povestea 7

 

Sambătă, 6 februarie 2021

Regizor: Yiannis Paraskevopoulos / Grecia

Actor: Cerasela Iosifescu

Episodul: Ziua 7. Povestea 8

 

Duminică, 7 februarie 2021

Regizor: Luiza Cocora / Canada

Actor: Iulia Colan

Episodul: Ziua 4. Povestea 5

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.