19 februarie în cultură – Brâncuşi, Troisi, Trenet
https://www.ziarulmetropolis.ro/19-februarie-in-cultura-brancusi-troisi-trenet-3/

ŞTIAŢI CĂ, într-o zi de 19 februarie s–a născut Massimo Troisi, rămas în memoria cinefililor după rolul poştaşului lui Neruda din “Il Postino”? Troisi şi-a început cariera ca prezentator într-un cabaret, în 1972. Ulterior s-a apucat să scrie scenarii şi să regizeze, impunându-se a impus ca unul dintre cei mai importanţi regizori italieni ai anilor 80. A murit în casa surorii sale de lângă Roma, în urma unui infarct, la doar 12 ore după terminarea filmarilor la Il Postino, film pentru care şi-a amânat operaţia pe cord şi pentru care a fost nominalizat post mortem la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ, într-o zi de 19 februarie s–a născut Massimo Troisi, rămas în memoria cinefililor după rolul poştaşului lui Neruda din “Il Postino”? Troisi şi-a început cariera ca prezentator într-un cabaret, în 1972. Ulterior s-a apucat să scrie scenarii de film şi să regizeze, impunându-se ca unul dintre cei mai importanţi regizori italieni ai anilor 80. A murit în casa surorii sale de lângă Roma, în urma unui infarct, la doar 12 ore după terminarea filmarilor la Il Postino, film pentru care şi-a amânat operaţia pe cord şi a fost nominalizat post mortem la premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

1473 – S-a născut Nicolaus Copernicus, astronom polonez, autor al teoriei heliocentrismului. (m. 1543)

1841 – S-a născut Felipe Pedrell, compozitor, muzicolog, folclorist, fondator al şcolii naţionale muzicale spaniole (m. 19 august 1922)

1876 – S-a născut Constantin Brâncuşi, considerat de majoritatea criticilor drept cel mai mare sculptor al secolului XX. Artistul născut în localitatea Hobiţa a exprimat în creaţia sa, esenţializată şi purificată în liniile ce o compun, o viziune cu totul nouă asupra lumii, în care sunt regăsite miturile primordiale ale omenirii, dar şi elementele inconfundabile ale artei populare româneşti. Brâncuşi – unul dintre cei mai importanţi artişti români din toate timpurile – s-a stins din viaţă la Paris, la vârsta de 81 de ani, ultima sa mărturisire fiind: “Mor cu inima tristă, pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea”.

1939 – S-a născut Irina Loghin, supranumită Regina muzicii populare sau Perla, este o renumită interpretă de folclor românesc.

1951 – A încetat din viaţă scriitorul francez André Gide (n. 22 noiembrie 1869).

1951 – S-a născut Maria Ploae, actriță de film și teatru. Maria Ploae a absolvit IATC în 1975, la clasa prof. Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher. A fost colegă de grupă cu Dan Condurache și Horațiu Mălăele, și de generație cu Vlad Rădescu, Radu Gheorghe, Ion Chelaru, Mircea Constantinescu, Șerban Cellea. Este căsătorită cu regizorul de film Nicolae Mărgineanu.

1952 – A încetat din viaţă Knut Hamsun, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1920).

1955 – S-a născut Jeff Daniels, actor american

1957 – S-a născut Falco, cântăreț austriac (d. 1998)

1963 – S-a născut Seal, cântăreț britanic

1967 – S-a născut Benicio Del Toro, actor puerto-rican

1990 – A încetat din viaţă britanicul Michael Powell, regizor, scenarist şi producător de film. (n. 30 septembrie 1905)

2001 – A încetat din viaţă regizorul Stanley Kramer: „Ghici cine vine la cină”, „Corabia nebunilor” (n. 29 septembrie 1913)

2001 – A încetat din viaţă Charles Trenet, cântăreț și compozitor francez, autorul melodiei La Mer. Trenet a scris versurile acestei melodii, în 1943, în timpul unei călătorii cu  trenul de-a lungul Mării Mediterane. Totul în doar 10 minute, pe o bucată de hârtie igienică. Melodia care avea să fie lansată abia trei ani mai târziu, în 1946, a devenit instantaneu hit.

Foto 19 februarie : Constantin Brâncuşi – wikipedia

02
/12
/16

Radu Iacoban, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi şi regizori tineri, revine în decembrie cu o un nou spectacol: “O intervenţie”, de Mike Bartlett, cu Ana Ularu şi Lucian Iftime în distribuţie. Spectacolul (nerecomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani) va putea fi văzut sâmbătă, 10 decembrie şi duminică, 11 decembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Act.

02
/12
/16

După șase ediții de mare succes pe scenele din România și Europa, Turneul “Duelul Viorilor Stradivarius versus Guarneri” (un proiect Radio România) va fi prezentat în două prestigioase săli de concert: la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York, astăzi, 2 decembrie, de la ora 20:00, și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington, DC, pe 5 decembrie, de la ora 18:00.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

01
/12
/16

Începând din sec. al XVIII-lea, domnii fanarioţi au luat o serie de măsuri menite să transforme aglomaraţia de case ridicate cum da Dumnezeu, pe uliţe desfundate, fără nume şi ameninţate periodic de revărsările Dâmboviţei, într-un oraş mai bine rostuit.

30
/11
/16

Cinematografele indiene vor trebui să difuzeze imnul național înaintea fiecărei proiecții de film, a decis miercuri Curtea Supremă din India. Ordinul vine pe fondul unei dezbateri la nivel național cu privire la ascensiunea naționalismului agresiv în India sub conducerea partidului hindus de dreapta Bharatiya Janata Party.

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.