20 de întrebări pentru actrița Blanca Doba
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-intrebari-pentru-actrita-blanca-doba/

INTERVIU Blanca Doba (23 de ani) s-a născut la Arad şi a studiat actoria la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În acest an, este nominalizată la Premiile UNITER pentru Debut, cu rolul Teo din spectacolul „Fata Morgana”, de la Teatrul Dramaturgilor Români. La Teatrul Metropolis, o vedem în „Livada de vişini” (direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză).

Un articol de Alina Vîlcan|4 Martie 2019

1. ALEGERI. Momentul în care ai ales teatrul a fost…

Prin clasa a II-a, când îmi făceam temele în teatrul de marionete din Arad unde ambii părinți erau angajați. Inițial, am vrut să mă fac și eu actor mânuitor ca mama, dar când am descoperit teatrul clasic am renunțat la marionete.

2. PRIMUL PAS. De la examenul de admitere, îți amintești…

Momentul de dans și cântat pe care l-am prezentat la admiterea de la Cluj. Am cântat un colaj din mai multe melodii de Ada Milea și am prezentat o coregrafie inventată de mine, potrivită pe colajul făcut. Era absurd și ciudat și foarte diferit față de momentele prezentate de ceilalți, dar eu simțeam că mă reprezintă. M-am simțit foarte liberă, mi se părea că nu am absolut nimic de pierdut, pentru câteva ore în ziua aia chiar am crezut în asta sunt și cu asta defilez.

3. STUDENȚIE. În anii de facultate, erai…

Foarte stresată… de gândul că acum trebuie să fiu ca un burete, să cresc, să învăț cât mai multe, să fiu cât mai pregătită pentru când voi termina, să fac cât mai multe și să le fac cât mai implicată ca să pot evolua de la un semestru la altul s.a.m.d. Nu aș schimba absolut nimic. Sunt foarte norocoasă și recunoscătoare pentru întâlnirea cu Miklós Bács și Irina Wintze și cu colegii mei.

4. LA ÎNCEPUT. Despre primele roluri, ai spune…

Consider că rolurile făcute până acum, cât și următoarele pe care le voi mai face se numără tot printre primele roluri. Probabil când voi ajunge la peste 10 roluri nu le voi mai considera a fi primele, mă rog… Ideea e că, la fiecare rol pe care l-am avut până acum (adică 3, work in progress* 4) a apărut cel puțin o necunoscută, cel puțin o provocare nemaiîntâlnită până atunci. Am reușit să trec peste necunoscutele apărute până acum, dar sunt sigură că nu am dat de toate. Sunt combinații infinite și cred că toată viața, la absolut fiecare rol, va apărea ceva diferit care va trebui soluționat atunci și asta e una din frumusețile acestei meserii – nu e nimic la fel (sau cel puțin, nu ar trebui să fie).

„Fata Morgana”, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, la Teatrul Dramaturgilor Români

5. PROVOCARE. Principala provocare de până acum pentru tine în teatru a fost când…

A fost când am avut de făcut primul rol, și-anume Teo din Fata Morgana. Fiind primul rol/proiect/spectacol după terminarea facultății, m-am întâlnit cu foarte multe necunoscute și provocări care au trebuit rezolvate și depășite într-o lună și-un pic. A fost o experiență foarte bună pentru formarea mea ca actriță.

6. MODELE. Actorii de la care ai învățat sunt…

Irina Wintze, Nicoleta Hâncu, Corina Moise, Smaranda Caragea, Ofelia Popii.

7. ROMÂNIA. Să fii actor în România mileniului III înseamnă…

Să fii deschis la propuneri. Să vrei să faci cât mai multe lucruri, să ai energie, să ai curaj, să fii profesionist și muncitor, să poți să te adaptezi ușor în orice fel de condiții… E o perioadă interesantă în care cine își dorește cu adevărat să muncească și face real ceva în direcția asta va reuși.

În „Romanțioșii” (regia: Vlad Cristache), la Teatrul „Al. Davila” Pitești

8. SPECTACOLELE DE ACUM. Te vedem în… (și de ce să te vedem în…)

În Livada de vișini (Teatrul Metropolis) și în Fata Morgana (Teatrul Dramaturgilor Români), ambele în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, și în Romanțioșii, în regia lui Vlad Cristache (Teatrul „Al. Davila” Pitești). Nu știu de ce, de drag și din curiozitate? Habar n-am, vine cine vrea.

9. ATRACȚIA FILMULUI. Cu cinematografia, ești în relație de…

Suntem despărțite de cel puțin un an… În 2017 am filmat un scurtmetraj care nu a ieșit încă, niște reclame și cam atât. Mi-ar plăcea să joc într-un serial mișto sau într-un film dark, un thriller… Sau într-un film de Quentin Tarantino sau într-un film de Wes Anderson sau într-un film de Yorgos Lanthimos… Eh, vise…

10. SPECTACOL-CULT. Un spectacol de teatru memorabil pe care l-ai văzut este…

Familia Tot, cu Nicoleta Hâncu, George Costin, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Alexandru Ion, direcția de scenă Victor Ioan Frunză.

11. ROL DE NEUITAT. Dintre rolurile tale de până acum, cel mai ofertant consideri că este…

Sylvette din Romanțioșii. E o partitură bogată și contrastantă: de la o Julieta clasică la o adolescentă răsfățată și arogantă la o viitoare nevastă enervantă. Interesant, nu? 21 martie, 20 aprilie, ora 18:30, doar la teatrul din Pitești, vă așteptăm!

12. TEATRUL METROPOLIS. O întâmplare trăită aici este…

În timpul repetițiilor de la Livada de vișini, am avut ocazia să îi am ca parteneri de scenă pe Corina Moise și Alexandru Pavel. Amândoi fac niște roluri foarte bune și a fost ca un cadou să le pot urmări evoluția și toate descoperirile până au ajuns la creația finală.

Blanca Doba și Alexandru Pavel, în „Livada de vișini” (direcția de scenă: Victor Ioan Frunză), la Teatrul Metropolis

13. TEATRUL INDEPENDENT AUTOHTON în 2019 este…

Pe drumul cel bun. În câțiva ani, cel puțin în București, teatrul independent cred că se va situa, din punct de vedere calitativ, chiar mai bine decât multe dintre teatrele de stat.

14. INSPIRAȚIE. Când construiești un rol, te inspiri din…

Text, experiența și gândurile mele, dar mai ales colaborarea cu regizorul și cu colegii cu care lucrez mă ajută foarte mult la definitivarea rolului.

15. MOTIVAȚIE. De fiecare dată, te face să mergi mai departe…

Everything happens for a reason. Asta mă liniștește de multe ori.

16. BUCUREȘTI. Pentru un artist tânăr, Bucureștiul este…

Un oraș în care ți se permite să faci mai mulți pași decât în alte orașe din România.

17. TIMP LIBER. Când nu ai nimic de făcut, îți place să…

Când nu am nimic de făcut mai multe zile, îmi place să merg cu cortul pe munte. Mi se pare cel mai frumos lucru pe care cineva l-ar putea face în timpul liber. În rest, când am mai puțin timp liber, citesc (despre munți și nu numai), mă uit la filme, seriale, documentare, mă duc la teatru.

18. ATU. Crezi că principala ta calitate este…

Dedicarea și implicarea. Nu concep să renunț sau să abandonez, încerc întotdeauna să îmi ating scopul sau/și să îndeplinesc cerințele date de ceilalți.

19. WORK IN PROGRESS. Încă mai lucrezi cu tine la…

Încredere… Să nu mai am nevoie de confirmările altora.

20. VA URMA. În plan pentru viitorul apropiat ar fi…

În viitorul apropiat, în plan e avanpremiera spectacolului Rosencrantz și Guildenstern sunt morți, în regia lui Eugen Gyemant, la Teatrul de Comedie, în data de 16 martie, și, în rest, vreau să termin în vară masterul UNATCist. Anul acesta aș vrea și să filmez mai mult, dar asta nu depinde de mine.

Inițial, am vrut să mă fac și eu actor mânuitor ca mama, dar când am descoperit teatrul clasic am renunțat la marionete. (Blanca Doba, actriță)

Foto: Adriana Grand, Mihail Oprescu

08
/02
/17

INIȚIATIVĂ Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în 30 de ani, selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.

22
/12
/16

Scenograful Ștefan Caragiu, decan al Facultății de Teatru al UNATC București, crede că talentul se împarte în mod egal pe generații. Consideră că studenții au dreptul și chiar obligația de a se revolta atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum trebuie.

20
/12
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Alina Petrică are 27 de ani. Joacă în „Aglaja”, la Centrul Cultural „Bălcescu”, în „Mon Cabaret Noir”, la Teatrelli, în „(D)efectul Placebo”, la Teatrul Național, în „Îmblânzirea scorpiei”, la Teatrul de Comedie, și este, din acest an, angajată a Teatrului Mic din București.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

Page 10 of 32« First...89101112...2030...Last »