2012: Cărţile preferate ale românilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/2012-cartile-preferate-ale-romanilor/

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an. Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale […]

Un articol de |20 septembrie 2012

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an.

Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James, „Studiul China”, de T. Colin Campbell, „Sănătatea are gust”, de Mihaela Bilic, „Secretul”, de Rhonda Byrne, şi „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, de Jamie Oliver.

„Românii dau bani pe cărţi care sunt simptomatice pentru motivaţia (interesul) lor: sănătate, dar nutriţie (are tangenţe şi cu corpul şi cu frumuseţea), erotism în diferite versiuni (mai mult sau mai puţin exotice pentru ei) şi cărţi despre echilibru, fericire, dezvoltare personală şi tot ce ţine de psihismele lor şi de atitudinea faţă de viaţă. Într-un fel, ei încep să internalizeze responsabilitatea faţă de propria lor persoană, pentru că la români imaginea de sine depinde foarte mult de ceea ce cred alţii. Consumatorii de cărţi sunt mai degrabă femei, caracterizate prin interesul pentru tematicile respective – nutriţie, introspecţie şi spaime fizice”, spune psihologul Aurora Liiceanu, colaborator al blogului literar BookMag, secţiune a Elefant.ro.

Majoritatea dominantă a cumpărătorilor de carte pe portalul Elefant.ro este reprezentată de femei (75% din total). Acest fapt poate fi explicat şi prin popularitatea ridicată a cărţilor pentru copii, ce reprezintă a doua cea mai bine vândută categorie, dupa romane, şi urmată de lectura motivaţională, se mai spune în comunicat.

„Romanele rămân pe primul plan, aproximatix 300.000 euro au fost investiţi de către cititori în acest segment în perioada analizată. Interlocutorii noştri au un profil special, sunt dintre cei familiarizaţi cu mediul online, sunt educaţi şi au o apetenţă crescută pentru citit, jumătate din clienţi revin cel puţin de două ori pe trimestru pentru achiziţia de carte”, spune Adrian Dinu, director executiv Elefant.ro.

Potrivit comunicatului, şi în România, ca pe majoritatea pieţelor din lume, cel mai vândut titlu al anului a fost, până în prezent, „Cele 50 de vicii ale domnului Grey”, primul volum din trilogia semnata E.L. James. „Jocurile foamei”, cel de-al doilea bestseller în ţările europene, precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, este depăşit în România de noile ediţii ale romanelor „Un veac de singurătate” şi „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez.

„Cărţile din clasament ne-ar putea face să credem că individualismul se dezvoltă la români prin influenţe externe. Totuşi, narcisismul infantil al conaţionalilor apare în sondaje, de exemplu IRES a publicat informaţia conform căreia 80% din români se cred frumoşi, ceea ce eu nu prea cred”, mai remarcă Aurora Liiceanu.

Cel mai popular gen în rândul cumpărătorilor de pe site-ul Elefant.ro au fost romanele, cu următoarele titluri: „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James; „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez. (ediţia 2012); „Moştenirea (al patrulea volum al ciclului „Eragon – Moştenirea”), de Christopher Paolini; „Chemarea Îngerului”, de Guillaume Musso; „Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez (ediţia 2012)”; „Jocurile Foamei: Sfidarea” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Jocurile Foamei: Revolta” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Copilul german”, de Camilla Lackberg; „Urzeala Tronurilor”, de George R. Martin; „Dansul dragonilor”, de George R. Martin.

Cele mai cumpărate cărţi pentru copii de pe Elefant.ro sunt: „Marea carte despre cultură generală”; „Jurnalul unui puşti 5. Jurnalul meu”, de Jeff Kinney; „Colecţia Muzzy – 30 volume”; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 1”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 1”, de Jeff Kinney; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 2”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 3. Ultima picătură”, de Jeff Kinney; „Jurnalul unui puşti 2. Rodrick e cel mai tare”, de Jeff Kinney; „Micul prinţ”, de Antoine de Saint-Exupery; „Jurnalul unui puşti 4. Căldură mare”, de Jeff Kinney.

Un alt gen căutat de cititorii care au cumpărat cărţi de la Elefant.ro este cel al lecturii motivaţionale, cele mai vândute titluri fiind: „Secretul”, de Rhonda Byrne; „Magia”, de Rhonda Byrne; „Inteligenţa emoţională” (ediţia a III-a), de Daniel Goleman; „Puterea”, de Rhonda Byrne; „Secretul: Învăţături zilnice” (volumul 3), de Rhonda Byrne; „Secretul: Cartea Recunoştinţei” (volumul 2), de Rhonda Byrne; „Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent”, de Dale Carnegie; „Lasă grijile, începe să trăieşti” (ediţia a IV-a, revizuită), de Dale Carnegie; „De la idee la bani” (ediţia a II-a), de Napoleon Hill; „Poţi să-ţi vindeci viaţa”, de Louise L. Hay.

În comunicat nu se precizează câte exemplare au fost vândute din fiecare volum enumerat în aceste topuri.

Elefant.ro este una dintre cele mai mari librării online de pe piaţa din România. Librăria a fost inaugurată pe 17 iunie 2010, graţie unei finanţări din partea fondului de investiţii Greenlight Invest.

Sursa: Mediafax

06
/03
/17

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Radio din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

06
/03
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aşa scria despre sine, din Mexic, George Bibescu, în 1862, tatălui său. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se poate vorbi de o adevărată colonie română la Paris, formată din ai noştri, trăitori acolo, burlaci, sau căsătoriţi cu franţuzoaice, diplomaţi, alţii aflaţi în trecere. E o lume activă, cu saloane deschise, patronate de femei, unde se adună elita intelectuală şi mondenă franceză.

06
/03
/17

Ilinca și Alex Florea au câştigat finala selecţiei naţionale a Eurovision 2017, după votul telespectatorilor, cu piesa "Yodel It!" şi vor reprezenta România la competiţia cântecului european de la Kiev. România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision.

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.

03
/03
/17

Românca Miruna Mănescu, reprezentanta Elveției în concursul Eurovision de la Kiev, reprezentantul Spaniei, Manel Navarro, și moldovenii de la SunStroke Project sunt invitații speciali ai finalei Eurovision România, care va avea loc duminică seara.

03
/03
/17

Pe 4 martie 2017 se împlinesc 40 de ani de la cutremurul care a îndoliat România. Atunci s-a stins din viață genialul nostru actor Toma Caragiu. Soția sa, Elena Caragiu, cu care a fost căsătorit 14 ani, face dezvăluiri, în premieră, pentru cititorii Ziarului Metropolis.

03
/03
/17

După reprezentații de succes în New York, Paris, Stockholm, Primăria Municipiului București, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, aduce în România, spectacolul de teatru The Fever, un one-woman show cu actrița Simona Măicănescu. Spectacolul, realizat după un text de Wallace Shawn, în regia lui Lars Norén, va avea loc pe 10 și 11 martie, de la ora 20:00, la Sala Mare a sediului ARCUB, din strada Lipscani, nr. 84-90 și se va juca în limba engleză, cu supratitrare în română.

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

02
/03
/17

„Pitch Perfect”, filmul despre o trupă a cappella de studenți, este comedia musical pe locul 2 ca încasări din istoria înregistrată a filmului. Filmul a adus în atenția publicului mondial un fenomen muzical vechi de câteva secole bune, care atrage numeroase tipuri de public modern: muzica a cappella.

02
/03
/17

Vineri, 3 martie 2017, dirijorul elvețian Kaspar Zehnder se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert Brahms & Dvořák, care îl va avea ca solist pe pianistul italian Giovanni Bellucci. Seara va debuta cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, op. 15 de J. Brahms, iar în partea a doua orchestra va interpreta Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de A. Dvořák.

02
/03
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”din București vă invită sâmbătă, 4 martie, ora 14, sala 112A la evenimentul prilejuit de lansarea celui de-al II-lea volum „MasterPlot” în cadrul „Uși Deschise" UNATC 2017, ediția a XXI-a.