2012: Cărţile preferate ale românilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/2012-cartile-preferate-ale-romanilor/

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an. Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale […]

Un articol de |20 septembrie 2012

Opt dintre cele mai cumpărate 10 titluri din România sunt cărţi care privesc transformarea personală, motivaţia şi resorturile psihologice, potrivit unei analize a datelor generate de librăria www.elefant.ro pentru primele opt luni ale acestui an.

Printre titlurile preferate de cei care au achiziţionat cărţi de la librăria Elefant.ro se numără „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James, „Studiul China”, de T. Colin Campbell, „Sănătatea are gust”, de Mihaela Bilic, „Secretul”, de Rhonda Byrne, şi „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, de Jamie Oliver.

„Românii dau bani pe cărţi care sunt simptomatice pentru motivaţia (interesul) lor: sănătate, dar nutriţie (are tangenţe şi cu corpul şi cu frumuseţea), erotism în diferite versiuni (mai mult sau mai puţin exotice pentru ei) şi cărţi despre echilibru, fericire, dezvoltare personală şi tot ce ţine de psihismele lor şi de atitudinea faţă de viaţă. Într-un fel, ei încep să internalizeze responsabilitatea faţă de propria lor persoană, pentru că la români imaginea de sine depinde foarte mult de ceea ce cred alţii. Consumatorii de cărţi sunt mai degrabă femei, caracterizate prin interesul pentru tematicile respective – nutriţie, introspecţie şi spaime fizice”, spune psihologul Aurora Liiceanu, colaborator al blogului literar BookMag, secţiune a Elefant.ro.

Majoritatea dominantă a cumpărătorilor de carte pe portalul Elefant.ro este reprezentată de femei (75% din total). Acest fapt poate fi explicat şi prin popularitatea ridicată a cărţilor pentru copii, ce reprezintă a doua cea mai bine vândută categorie, dupa romane, şi urmată de lectura motivaţională, se mai spune în comunicat.

„Romanele rămân pe primul plan, aproximatix 300.000 euro au fost investiţi de către cititori în acest segment în perioada analizată. Interlocutorii noştri au un profil special, sunt dintre cei familiarizaţi cu mediul online, sunt educaţi şi au o apetenţă crescută pentru citit, jumătate din clienţi revin cel puţin de două ori pe trimestru pentru achiziţia de carte”, spune Adrian Dinu, director executiv Elefant.ro.

Potrivit comunicatului, şi în România, ca pe majoritatea pieţelor din lume, cel mai vândut titlu al anului a fost, până în prezent, „Cele 50 de vicii ale domnului Grey”, primul volum din trilogia semnata E.L. James. „Jocurile foamei”, cel de-al doilea bestseller în ţările europene, precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, este depăşit în România de noile ediţii ale romanelor „Un veac de singurătate” şi „Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez.

„Cărţile din clasament ne-ar putea face să credem că individualismul se dezvoltă la români prin influenţe externe. Totuşi, narcisismul infantil al conaţionalilor apare în sondaje, de exemplu IRES a publicat informaţia conform căreia 80% din români se cred frumoşi, ceea ce eu nu prea cred”, mai remarcă Aurora Liiceanu.

Cel mai popular gen în rândul cumpărătorilor de pe site-ul Elefant.ro au fost romanele, cu următoarele titluri: „Cele 50 de vicii ale Domnului Grey”, de E.L. James; „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel Garcia Marquez. (ediţia 2012); „Moştenirea (al patrulea volum al ciclului „Eragon – Moştenirea”), de Christopher Paolini; „Chemarea Îngerului”, de Guillaume Musso; „Un veac de singurătate”, de Gabriel Garcia Marquez (ediţia 2012)”; „Jocurile Foamei: Sfidarea” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Jocurile Foamei: Revolta” (Hardcover), de Suzanne Collins; „Copilul german”, de Camilla Lackberg; „Urzeala Tronurilor”, de George R. Martin; „Dansul dragonilor”, de George R. Martin.

Cele mai cumpărate cărţi pentru copii de pe Elefant.ro sunt: „Marea carte despre cultură generală”; „Jurnalul unui puşti 5. Jurnalul meu”, de Jeff Kinney; „Colecţia Muzzy – 30 volume”; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 1”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 1”, de Jeff Kinney; „Însemnările unei puştoaice. Volumul 2”, de Rachel Renee Russell; „Jurnalul unui puşti 3. Ultima picătură”, de Jeff Kinney; „Jurnalul unui puşti 2. Rodrick e cel mai tare”, de Jeff Kinney; „Micul prinţ”, de Antoine de Saint-Exupery; „Jurnalul unui puşti 4. Căldură mare”, de Jeff Kinney.

Un alt gen căutat de cititorii care au cumpărat cărţi de la Elefant.ro este cel al lecturii motivaţionale, cele mai vândute titluri fiind: „Secretul”, de Rhonda Byrne; „Magia”, de Rhonda Byrne; „Inteligenţa emoţională” (ediţia a III-a), de Daniel Goleman; „Puterea”, de Rhonda Byrne; „Secretul: Învăţături zilnice” (volumul 3), de Rhonda Byrne; „Secretul: Cartea Recunoştinţei” (volumul 2), de Rhonda Byrne; „Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent”, de Dale Carnegie; „Lasă grijile, începe să trăieşti” (ediţia a IV-a, revizuită), de Dale Carnegie; „De la idee la bani” (ediţia a II-a), de Napoleon Hill; „Poţi să-ţi vindeci viaţa”, de Louise L. Hay.

În comunicat nu se precizează câte exemplare au fost vândute din fiecare volum enumerat în aceste topuri.

Elefant.ro este una dintre cele mai mari librării online de pe piaţa din România. Librăria a fost inaugurată pe 17 iunie 2010, graţie unei finanţări din partea fondului de investiţii Greenlight Invest.

Sursa: Mediafax

27
/02
/17

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

27
/02
/17

CORESPONDENȚĂ DE LA BERLIN Despre cât de greu se obţin biletele la proiecţiile din cadrul Festivalului de Film de la Berlin. Despre filmul care a deschis ediţia din acest an - "Django", povestea celebrului chitarist de jazz Django Reihardt. Şi despre o dramă japoneză plină de sensibilitate şi candoare.

26
/02
/17

Filmul „Lion/Saroo: Drumul spre acasă” care se bucură de un succes răsunător în toate colţurile lumii, se bazează pe o poveste reală, emoţionantă şi plină de candoarea şi speranţa regăsirii familiei.

25
/02
/17

În perioada 14-17 septembrie 2017, va avea loc a doua ediție a DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București. Proiecțiile, concertele, evenimentele și atelierele pentru copii și tineri se vor desfășura în mai multe cartiere ale capitalei.

25
/02
/17

Duminică, 26 februarie 2017, de la ora 19.00, la Teatrul EXCELSIOR va avea loc premiera spectacolului „TimeAholics” de Bogdan Capșa, un tânăr de 17 ani, în regia Ancăi Ciuclaru. Piesa a câștigat cea de-a doua ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți New Drama.

24
/02
/17

Când îl văd îmi dispare complet cheful pentru micul dejun frugal, pe care îl servesc cu religiozitate (3-4 ouă – fierte, ochiuri sau omletă- un copănel de pui sau câteva felii zdravene de șuncă, ceva mezeluri la grămadă, niște castraveciori murați sau gogoșari în oțet, un codru de brânză și ce mai pică), parcă mă văd la bătrânețe, adică peste două –trei luni, mimând mișcare cu gândul la ce o să mănânc după.

24
/02
/17

Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria Sectorului 3 îi invită pe bucureșteni astăzi, între orele 18.00 și 21.00, la "ZIUA DRAGOBETELUI", ediția a IV-a, un eveniment dedicat iubirii și tradițiilor românești. La ora 19.00, în Cupola Casei Artelor, toți cei care doresc să închine un pahar de vin în cinstea iubirii autentic românești, vor fi invitați la o prezentare de vinuri, urmată de o degustare.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

Teatrul Evreiesc de Stat continuă familiarizarea publicului cu dramaturgia unuia dintre cei mai valoroşi dramaturgi israelieni contemporani, Hillel Mittelpunkt. După comedia Varşovia.Ghid Turistic, ”Şofer / Pictor” aduce în scenă doi protagonişti complet diferiţi, forţaţi să trăiască împreună într-un spaţiu închis. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 24, 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.