24 de ani de… Excelsior, pe 22 aprilie. Ziua în care maestrul Ion Lucian ar fi împlinit 90 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/24-de-ani-de-excelsior-pe-22-aprilie-ziua-in-care-maestrul-ion-lucian-ar-fi-implinit-90-de-ani/

Marţi, 22 aprilie, este o zi cu totul specială în viaţa Teatrului Excelsior. Este chiar momentul de întemeiere al acestui lăcaş de cultură. Pe 22 aprilie s-a născut maestrul Ion Lucian, care în urmă cu 24 de ani, a adus pe lume cel mai drag copil al său: Teatrul Excelsior.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2014

Dispariția tragică a fondatorului Teatrului Excelsior, Ion Lucian, la 31 martie 2012, a fost doar pământeană, căci ființa lui spirituală continuă să respire prin fiecare por al acestui teatru – afirmă, într-un comunicat, reprezentanţii instituţiei culturale.

Alături de maestru, s-au aflat la începuturile acestei aventuri teatrale : Paula Sorescu Lucian, Genoveva Preda, Daniela Anencov,  regretatul Victor Radovici, Vasile Menzel, Gabriela Blebea, Nicu Alifantis și actualul director al teatrului, Aurel Mitran.

După mai bine de 12 ani de luptă cu birocrația și inerția instituțiilor de cultură, în vara anului 2011, Excelsior a renăscut, iar în noul sediu situat pe strada Academiei nr.28, se ascunde Casa Copilăriei și a Poveștilor Nemuritoare, de care avem atâta nevoie cu toții: de la cei mici, până la cei mai vârstnici dintre noi.

Iar, această luptă pe viață și moarte a fost dusă până la ultima suflare de maestrul Ion Lucian. Pe 22 aprilie 2014, ar fi trebuit să împlinească 90 de ani.

24 de primăveri înfloresc de Ziua Teatrului Excelsior

Bucuria de a trăi prin teatru, alături de spectatori, de cei mai sinceri şi inocenţi dintre ei, copiii, este unică şi ea se petrece cu aceeaşi intensitate de 24 de ani. Există în inima Bucureştiului, un loc hărăzit de zeiţele artelor cu cele mai alese daruri.

Aici, în strada Academiei nr. 28, în Casa Poveştilor, Teatrul Excelsior are întotdeauna uşile larg deschise.

Pe 24 aprilie, la ora 18.30, veniți să vedeți minunea: de Ziua Teatrului Excelsior, vor înflori 24 de primăveri. Veți intra în lumea cu miros de vacanță, cu arome dulci de povești nemuritoare.

Amfitrionul Zilei Teatrului Excelsior va fi charismaticul  actor Vasile Menzel . Îi vor sta alături actorii Paula Sorescu Lucian, Janine Stavarache, Annemary Ziegler, Ștefan Velniciuc.

Excelsior

Aceştia vor da viață câtorva poeme ale maestrului Ion Lucian, care pe 22 aprilie, ar fi împlinit vârsta de 90 de ani

Academicianul Dinu Sărau, profesorul universitar Ion Toboșaru, diplomatul de carieră Andrei Magheru, regizorul și textierul Aurel Storin, actrița Genoveva Preda, sunt câțiva dintre invitații de onoare, care vor împărtăși publicului gândurile lor despre cel care a creat un univers al imaginației fără limite, atât în teatrul pentru adulți, cât și în teatrul pentru copii.

Un moment aparte îl va constitui prezentarea  unui fragment din viitoarea carte  “Biruințele unui învins”, un volum de memorii ale maestrului Ion Lucian și mărturii despre personalitatea sa, îngrijit de Ioana Bogdan, în lectura sensibilă a actriței Paula Sorescu Lucian.

Directorul interimar  al teatrului, Aurel Mitran, v-a pregătit o surpriză de proporții. O să vă conducă prin culisele teatrului, iar de acolo veți fi “aruncați”  într-o aventură uluitoare. Veți descoperi “La Grande Magia” din ținutul secret al copilăriei.

Vă așteptăm la Ziua Teatrului Excelsior, să participăm împreună la sărbătoarea celor 24 de primăveri din Casa Poveștilor!

Foto cu Ion Lucian şi Teatrul Excelsior – wikipedia, Cinemagia

30
/11
/16

Cu ocazia Sărbătorilor, micii actori din centrele umanitare Mia’s Children și The Door au pus în scenă “Steaua Nordului”, un spectacol pentru întreaga familia - canto, clovnerii și dans. Coregrafia a fost creată de la zero chiar de către copii. Spectacolul va avea loc pe 8 și 9 decembrie, de la ora 19.00, la Conservator, iar banii strânși din vanzarea biletelor vor fi donați copiilor.

30
/11
/16

Începutul lunii decembrie aduce la Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more, întâlniri memorabile: cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai tuturor timpurilor, Wolfgang Amadeus Mozart, comemorat la 225 ani de la moarte, dar și mari spectacole de operă, transmise în direct de pe două dintre cele mai importante scene ale lumii: Teatrele Metropolitan din New York și Scala din Milano

30
/11
/16

Gigi Căciuleanu, alături de trupa sa, repetă pe scena Teatrului EXCELSIOR pentru cel mai nou spectacol al său, #EMOJIPLAY. Avanpremiera va avea loc pe 13 decembrie, iar premiera oficială pe 14 decembrie în Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR.

30
/11
/16

Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, piesă de perenă actualitate, plină de învăţăminte pentru cei de astăzi, ca şi pentru contemporanii lui Shakespeare, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul titular.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

La cererea publicului și în urma succesului avut la premiera din luna septembrie, montarea inedită și modernă a celebrei operete „Văduva Veselă” de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban, revine pe scena Operei Naționale București. Soliștii, baletul și corul Operei Naționale Române Iași, alături de orchestra Operei Naționale București, oferă spectacole în zilele de 1, 2, 3 și 4 decembrie, începând cu ora 18.30.

28
/11
/16

Revizorul este una dintre cele mai de succes producții ale Teatrului de Comedie, încununată cu cronici elogioase la Edinburgh și aplaudată de mii de spectatori în cei 10 ani de la premieră. Iubitorii teatrului sunt așteptați sâmbătă, 3 decembrie, de ora 19.00, la Sala Radu Beligan pentru aniversarea acestui longeviv spectacol de comedie.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.